Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft gisteravond een nieuw programma uitgebracht waarmee eenvoudig Android-applicaties gebouwd kunnen worden.

Er is nu geen programmeerervaring meer vereist om een applicatie voor Googles mobiele besturingssysteem te maken. Wat wel benodigd is, is een computer, webbrowser en een Android-telefoon. Er hoeft geen software-developmentkit te worden gedownload en geen programmeertaal te worden geleerd.

The New York Times meldt dat de applicatie die de naam Google App Inventor for Android draagt een jaar in ontwikkeling is geweest en getest is op basis- en middelbare scholen en universiteiten. Simpelweg omdat het bouwen van een app zo simpel moet zijn als het slepen van enkele functies, zoals tekstvelden en kant-en-klare blokken code.

Zo maakte een verpleegster-in-opleiding een programma dat automatisch een tekstbericht verzendt indien iemand valt. Hiervoor gebruikt het programma de accelerometer om vallen te detecteren. Indien de persoon in korte tijd niet overeind komt en op een knop op het scherm drukt, wordt een tekstbericht verzonden of een persoon gebeld.

Hoewel het initiatief iedereen in staat stelt om Android-applicaties te bouwen, rijst de vraag of dit wel gewenst is. Apples App Store heeft op dit moment tweehonderdduizend apps en Android Market nog maar de helft. De angst is echter dat hoewel het aantal apps snel zal stijgen, de Market overspoeld kan worden met nutteloze, simpele applicaties, wat de kwaliteit van de Market omlaag haalt.

Geïnteresseerden in de App Inventor kunnen zich hier registreren (een Google-account is vereist). Google is vooral op zoek naar personen uit de educatieve sector.