Abonneer je gratis op Techzine!

Qualcomm, fabrikant van de steeds vaker gebruikte Snapdragon-processor, heeft aangekondigd te werken aan multicore-CPU’s voor gebruik in smartphones. De processor die een kloksnelheid van 1,5 GHz krijgt, zou rond november in smartphones te vinden moeten zijn.

De processoren van de fabrikant worden nu al veel gebruikt in high-end devices van fabrikanten als HTC, Motorola en Samsung. Het lijkt erop dat Qualcomm in samenwerking met deze fabrikanten wil inspringen op de systeemeisen van het min of meer aangekondigde Android Gingerbread dat ook in november beschikbaar zou moeten komen.

De nieuwste telg in de Snapdragon-lijn draagt het typenummer QSD8672 en zal worden gebakken op 45 nm, in tegenstelling tot de huidige Snapdragon-modellen die nog op 65 nm gebakken worden. Op de processor bevinden zich twee Scorpion-cores die standaard geklokt worden op 1,5 GHz. De processor is gebaseerd op de ARMv7-instructieset die ook wordt gebruikt in de Cortex A8 die dient als basis voor Apples A4-chip.

Om te kunnen voldoen aan de grafische vereisten van moderne smartphones en tablets kan de nieuwe chip het opnemen en afspelen van 1080p-materiaal voor zijn rekening nemen. Ook kan de chip een schermresolutie van 1440 bij 900 pixels aansturen met betere ondersteuning voor 3D-rendering en verder is er ondersteuning beschikbaar voor HSPA+, wat een bandbreedte van 28 Mbps mogelijk maakt voor mobiel internet.