Abonneer je gratis op Techzine!

Door een korte stroomuitval in een van Toshiba’s nand-flash-fabrieken is de productiecapaciteit even flink gedaald. Het bedrijf verwacht in februari ongeveer 20 procent minder chips te kunnen leveren dan gebruikelijk, hierdoor zal de hele nand-markt in een dipje van 3,5 tot 7 procent komen.

Volgens de energieleverancier Chubu Electric Power Co. was er vorige week een zeer klein voltage dipje, echter heeft zo’n klein dipje meteen grote gevolgen voor hardware fabrikanten. De stroomtoevoer naar Toshiba’s fabriek zou 0,07 seconden zijn weggevallen, het gevolg was dat de machines zijn uitgevallen welke voor de productie van de flash-chips zorgen.

De machines uiteraard meteen weer opnieuw gestart, een deel van de nand-chips die in productie waren toen de stroom uitviel moesten worden weggegooid, deze waren onbruikbaar geworden. Dit is ook niet zozeer de reden van de daling van de productiecapaciteit dat ligt bij het feit dat het opnieuw opstarten van de machines maar liefst 2 dagen in beslag neemt. Toshiba verwacht nu dat het bedrijf in de maanden januari en februari tussen de tien en twintig procent minder nand-chips zal gaan leveren, de prijzen voor nand-geheugen zijn nu al met 3 tot 4 procent gestegen.