Stay tuned, abonneer!

Apple heeft de eerste bètaversie van het mobiele besturingssysteem iOS vrijgegeven. We zijn inmiddels aanbeland bij versie 4.3. Deze versie van het besturingssysteem bevat onder meer een betere ondersteuning voor AirPlay en commando’s met vier en vijf vingers.

De nieuwe bèta is vooralsnog slechts beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, de derde en vierde generatie van de iPod Touch en de iPad. Of de iPhone 3G en oudere varianten van de iPod Touch helemaal niet meer meegenomen worden voor de nieuwe update is onduidelijk.

De iPhone 4 die Verizon Wireless introduceerde was reeds bekend met de feature, maar ook de andere versies van de iPhone krijgen met deze update ondersteuning voor Personal Hotspots. Met deze functie kan men de internetverbinding van de iPhone delen met andere apparaten. De functie moet echter wel worden toegelaten door de telecomprovider. Of de Nederlandse providers zich hiertoe geroepen voelen is onbekend. Door een aantal nieuwe API’s krijgen ontwikkelaars nu ook de mogelijkheid om ondersteuning voor AirPlay te bieden.

Er komen ook een aantal nieuwe functies voor de iPad. Door middel van bewegingen met vier en vijf vingers kunnen gebruikers onder anderen terug naar het hoofdscherm, de multitasking-bar openen en tussen applicaties wisselen. De hardwarematige schakelaar is in te stellen als mute-switch of als oriëntatie-slot.

Er gaan ook geruchten dat het FaceTime-icoon vernieuwd is en dat de software nu ook in de iPad-versie van de software verwerkt zit. Dit zou geruchten over een nieuwe iPad met camera ondersteunen.

Wanneer iOS 4.3 uit zal komen is nog niet bevestigd. De voorganger, iOS 4.2, ging door een bètaperiode van vijf weken.