Bij de Wall Street Journal weten ze het zeker, aankomende zomer komt de nieuwe en goedkopere iPhone van Apple uit. Dat meldden zij op basis van hun eigen anonieme bronnen. Voorlopig draagt deze nieuwe iPhone de naam N97.

Het gaat dus om en goedkopere en kleinere iPhone dan de huidige iPhone 4. Eerder werd er nog gesproken over een derde kleiner, nu wordt er al gesproken over de helft kleiner. Of deze nieuwe kleinere iPhone door het leven zal gaan als iPhone 5 is onduidelijk. Wellicht kiest Apple voor de naamstelling van de iPod’s en komt er een iPhone Nano. Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat er aankomende zomer zowel een iPhone 5 als een iPhone Nano komt.

Apple wilt zoals altijd niet reageren op geruchten en speculaties. Dat de bronnen van de Wall Street Journal melden dat deze nieuwe iPhone in de zomer wordt gelanceerd in de VS is niet zo vreemd. Dat gebeurde met de voorgaande iPhones ook steeds.

De bron van de krant die beweerd de nieuwe iPhone gezien te hebben verklaard dat het toestel vele malen lichter is dan de iPhone 4, het een touchscreen bevat en een virtueel toetsenbord. Ook zou de gebruiker straks volledig met zijn stem moeten kunnen navigeren door de iPhone. Op dat laatste punt weet deze persoon weinig nieuws te melden, de kans is natuurlijk 99,9% dat een nieuwe iPhone een touchscreen zal hebben en een virtueel toetsenbord.

Apple zou kiezen voor een kleinere goedkopere iPhone omdat de concurrentie van voornamelijk Android op dit moment steeds groter wordt en Apple met alleen een high-end toestel een groot deel van de markt niet kan bedienen.

De online opslagdienst van Apple wordt volgens bronnen ook vernieuwd. Apple zou overwegen om deze dienst gratis te maken in plaats van de 99 dollar die het nu moet kosten. Apple CEO Steve Jobs zou momenteel de nieuwe goedkopere iPhone en het nieuwe MobileMe topprioriteit hebben gegeven.