Abonneer je gratis op Techzine!

Er lijkt een einde te komen aan het (il)legaal downloaden. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft aan de tweede kamer laten weten dat hij het downloaden wilt gaan aanpakken. In veel landen is dit al verboden maar in Nederland niet. In Nederland is het aanbieden van auteursrechtelijk materiaal wel verboden maar het downloaden ervan bleef altijd gewoon legaal, iets wat Teeven nu ook onrechtmatig wil maken.

Het downloaden van bijvoorbeeld muziek en films zonder daarvoor te betalen wordt dan onrechtmatig. Op zich is dit een vrij subtiele wijziging in de wet want er komen geen boetes of straffen te staan op het downloaden. De wetswijziging zorgt er echter wel voor dat het voor rechthebbende veel makkelijker wordt om aanbieders van illegaal materiaal aan te pakken.

Zo kunnen met deze wetswijziging bijvoorbeeld providers worden verplicht om bepaalde websites onbereikbaar te maken. Net zoals met The Pirate Bay eerder gebeurde, er zijn dan geen bezwaren meer om een website niet af te sluiten want de bestanden mogen door Nederlanders toch niet worden gedownload.

The Pirate Bay is inmiddels weer gewoon bereikbaar, dit komt omdat toen een rechter besloot The Pirate Bay illegaal te verklaren, Stichting Brein van mening was dat de website moest worden afgesloten door alle Nederlandse providers. De providers waren het hier niet mee eens en vonden dit niet hun taak. Uiteindelijk besloot een andere rechter dat dit inderdaad niet de taak is van een provider. Men verwacht dat door de plannen van Teeven dit zou kunnen veranderen.

Teeven wil met het invoeren van deze weet ook meteen de thuiskopieheffing afschaffen. Dit is een extra heffing op lege CD’s en DVD’s. Het gaat bij DVD’s om ongeveer 60 cent per schijfje.