2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft op zijn I/O-event twee nieuwe versies van Android laten zien. Het gaat hierbij om versie 3.1 die direct beschikbaar zal zijn voor de Xoom-tabletgebruikers en versie 4.0 die een samenvoeging zal zijn van versie 2.3 en 3.0.

Android-versie 3.1 is een update van versie 3.0. Deze versie bevat enkele verbeteringen en optimalisaties. Ook zijn er enkele nieuwe features toegevoegd, zo krijgt Android 3.1 ondersteuning voor Google TV en zal de tablet kunnen dienen als USB-host, wat de deur open zet voor accessoires als bijvoorbeeld gamecontrollers. Android-versie 3.1 is per direct beschikbaar voor mensen die over een Xoom-tablet beschikken. Wanneer de update naar andere tablets gaat komen, is vooralsnog onduidelijk.

De volgende versie die Google toonde, is versie 4.0. Deze zal gaan luisteren naar de naam Icecream Sandwich en zal vooral een stuk universeler zijn dan zijn voorgangers. Versie 4.0 moet dan ook de fragmentatie van Android-apparaten tegengaan. Google heeft met een tiental fabrikanten en telecomoperators afspraken gemaakt. Er is overeengekomen dat in elk geval tot 18 maanden na de release van een toestel deze nog worden voorzien van Android-updates, mits de hardware dat toelaat.

Logischerwijs bevat Icecream Sandwich ook enkele nieuwe features. Zo toonde Google bijvoorbeeld het volgen van het hoofd met de camera. De software zal in staat zijn om de positie van het hoofd van de gebruiker te kunnen volgen, een soort Kinect-achtige functie.

Daarnaast maakte Google ook bekend dat Android ondersteuning krijgt om met andere apparaten te gaan samenwerken. Dit zal mogelijk worden door gebruik van "Android@Home"-software. Met deze software wordt het mogelijk om bijvoorbeeld lampen aan en uit te zetten. Google gaf hier tijdens het I/O-event ook een live demo van. Tegen het eind van dit jaar zullen de eerste lampen met Android@Home-ondersteuning op de markt komen. Wanneer deze software beschikbaar zal komen voor ontwikkelaars, zal er een schat aan mogelijkheden vrijkomen.

Ook kondigde Google de open-accessory-API aan. Deze API stelt ontwikkelaars in staat om apparaten te maken die met Android samen kunnen werken. Deze API zal beschikbaar worden gemaakt voor de versies 2.3.4 en 3.1.

Android heeft inmiddels een mijlpaal bereik met de activatie van meer dan honderd miljoen apparaten. Er worden volgens Google elke dag zo’n 400.000 Android-apparaten geactiveerd. Vorig jaar december lag dit aantal nog op 300.000 activaties per dag. Ook de Android Market mag een feestje vieren. Deze Market biedt inmiddels meer dan 200.000 applicaties aan.