2min

Tags in dit artikel

Vandaag trekt de Tweede Kamer de hele middag uit voor het debat over een wijziging van de Telecomwet. Grote vraag is of de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SP een kamermeerderheid zullen krijgen voor hun wetsvoorstel of dat de Kamer liever wacht op de aangekondigde wetsvoorstellen van minister Verhagen en coalitiegenoot VVD.

Netneutraliteit is het sleutelwoord in de nieuwe wetgeving. Dit verbiedt dat providers internetdiensten van derden blokkeren of daar extra geld voor vragen van vast of mobiel internet. Een kamermeerderheid wil dat dit principe wettelijk wordt vastgelegd.

De wijze waarop netneutraliteit vorm moet krijgen, is een groot discussiepunt. De oppositie wil nadrukkelijk vastleggen dat het voor providers verboden wordt om internetdiensten of apps van andere aanbieders te blokkeren, vertragen of daar geld voor te vragen. Hiermee wil de oppositie "de keuze- en uitingsvrijheid van eindgebruikers op het internet maximaliseren", aldus Kamerlid Kees Verhoeven (D66).

Coalitiepartij VVD is eveneens voorstander van het vastleggen van netneutraliteit, maar in tegenstelling tot de oppositie is de partij wel van mening dat providers eigen tarieven mogen opleggen aan consumenten voor verschillende mobiele-internetdiensten. "De overheid gaat bedrijven toch niet voorschrijven hoe zij hun geld moeten verdienen? Gratis internet bestaat niet", in de woorden van Kamerlid Afke Schaart (VVD).

Op de achtergrond wordt er ondertussen druk gelobbyd door voor- en tegenstanders. Vodafone is een fel tegenstander van het nieuwe wetsvoorstel. De CEO van Vodafone, Vittorio Coalo, schreef gisteren in een ingezonden stuk aan The Financial Times dat Nederland er goed aan doet online concurrentie te stimuleren en discriminatie tegen te gaan. In zijn ogen beperken wetten, zoals de oppositie die voor ogen heeft, het ondernemerschap en de mogelijkheden voor verdere investeringen door deze sector.

Ook onderzoeksbureau TNO is tegenstander van het nieuwe wetsvoorstel. Erik Huizer, directeur Digitale Samenleving bij TNO, zegt: "Het is het beste om netneutraliteit niet af te dwingen, mits aan twee randvoorwaarden wordt voldaan: transparantie en voldoende concurrentie."

De digitale burgerbeweging Bits of Freedom en de Consumentenbond zijn voorstander van het wetsvoorstel van de oppositie. "Jouw internet is jouw zaak. Wij willen niet dat providers kunnen beslissen wat jij doet op internet. Alleen op die manier kan jijzelf beslissen welke diensten en websites jij bezoekt", aldus Bits of Freedom. De Consumentenbond vindt het belangrijk dat consumenten toegang blijven houden tot internetdiensten. "Het blokkeren of extra belasten van internetdiensten grijpt in op de vrije toegang tot informatie. Daarnaast wordt het kiezen van een mobiel abonnement nog ingewikkelder dan het nu al is", schrijft de Consumentenbond in een brief aan de Tweede Kamer.

De uitkomst van het debat is nog allerminst zeker. Dat zal afhankelijk zijn van het CDA en de PVV, omdat zij nog geen definitief standpunt hebben ingenomen op deze kwestie.