min

Tags in dit artikel

,

Sony heeft vandaag de nieuwe VAIO Z laptop geïntroduceerd. Deze laptop is een ultralicht en slank model welke nog geen 1,2 kg weegt. De VAIO Z komt met een aantrekkelijk design en hoogwaardige koolstofvezel ‘full flat’ behuizing die slechts 16,65 mm dik is. Hiermee is deze laptop dunner dan de Macbook Air van Apple, welke 17 mm dik is.

De laptop zal uitgerust zijn met een krachtige Intel Core i5-processor en zal voorzien zijn van een snelle Solid State Disk oftewel SSD. De laptop zal komen met een toetsloze touchpad, welke volgens Sony ergonomisch verantwoord zal zijn. De resolutie van het 13,1 inch grote scherm zal 1600 x 900 pixels bedragen, ook heeft Sony hun Display Premium-scherm van een reflectiewerende coating voorzien die schittering van directe lichtbronnen tegengaat. De HD-webcam zal via de Exmor-technologie werken en zorgt voor gedetailleerde video’s, zelfs bij weinig licht.


Sony heeft de VAIO Z laptop voorzien van een ‘Quick Boot-functie’ die ervoor zorgt dat Windows 7 Professional tot 50 procent sneller is opgestart. De VAIO ‘everywair’ 3G WWAN zorgt ervoor dat je overal kan inloggen via het mobiele breedbandoperator.

De 13,1 inch grote laptop zal uitgerust zijn met een ‘sheet battery’ die eerder dit jaar al werd geïntroduceerd in de VAIO S-serie. De interne Lithium/polymeerbatterij zorgt ervoor dat de laptop zeven uur mobiel kan werken. Door middel van een optionele tweede accu die los van de computer opgeladen kan worden kun je ervoor zorgen dat de accuduur wordt verhoogd naar 14 uur, deze accu is te plaatsen zonder dat de laptop hoeft te worden uitgeschakeld.


Bij deze laptop is ook optioneel een Power Media Dock te krijgen. Via deze dock worden de mogelijkheden van de laptop enorm uitgebreid. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om allerlei extra USB-apparatuur aan te sluiten en is er een Blu-ray speler en DVD-brander te vinden in het dock. Wat echter nog veel vernieuwender is, is dat Sony gebruik maakt van de ‘Light Peak-technologie’ waar het dock ook de grafische prestaties van de laptop verbeterd. In het dock zit namelijk een nieuwe generatie AMD Radeon HD-grafische kaart met 1 GB ram, de HD6650M. Zodra de laptop aan het dock is gekoppeld zal deze de grafische verwerking voor zijn rekening nemen in plaats van de geïntegreerde Intel Graphics HD 3000 chip. Hierdoor kan de laptop moeiteloos HD-content afspelen en wordt zelfs gaming mogelijk op dit systeem. Het dock is in staat om in totaal 4 beeldschermen (inclusief de laptop) aan te sturen via de VGA- en HDMI-uitgangen.

De Sony VAIO Z zal een adviesprijs van 2000 euro krijgen en zal vanaf eind juli in de winkels te verkrijgen zijn. Het Power Media Dock en de optionele tweede ‘Sheet Battery’ zullen ook eind juli beschikbaar zijn, de prijzen van deze accessoires zijn nog niet vrijgegeven.