Abonneer je gratis op Techzine!

Apple zal vandaag Mac OS X Lion, oftewel de leeuw, lanceren. Mac OS X Lion is de nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem voor de computers van Apple, de iMac en Macbook, Macbook Pro en de Mac Mini. Naar verwachting zal het besturingssysteem rond de klok van 19:00 Nederlandse tijd beschikbaar komen in de Mac App Store.

Financieel directeur Peter Oppenheimer heeft gisteren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Apple bekend mogen maken dat Lion vandaag zal worden gelanceerd. Het nieuwe besturingssysteem van Apple zal slechts 23,99 euro kosten maar werkt alleen op Intel Mac’s met een 64bit processor. Hieronder vallen vrijwel alle modellen die de laatste 4 jaar op de markt zijn verschenen.

Het nieuwe besturingssysteem van Apple zal niet verkrijgbaar zijn op CD maar alleen te downloaden zijn in de Mac App Store, de nieuwe Applicatiewinkel van Apple voor haar Mac computers, welke sinds januari 2011 bestaat.

Lion is zoals gezegd een nieuwe versie van het besturingssysteem en beschikt dus over een hele waslijst aan nieuwe functies en mogelijkheden. Iets waar uitgebreid op in zullen gaan in een review die binnenkort op Techzine zal verschijnen. Apple heeft er in elk geval voor gekozen om bepaalde interface elementen van de iPhone en iPad te kopiëren naar Mac OS X, omdat het zo succesvol is gebleken.

Ook doen er nog veel geruchten de ronde dat Apple tegelijk met het lanceren van Mac OS X Lion ook nieuwe hardware zal introduceren. Zo verwacht men de nieuwe Macbook Air’s met een Core i3 of Corei5 processor en Thunderbolt, daarnaast gaan er geruchten over nieuwe Mac Mini’s.

Er kan met zekerheid al worden gemeld dat binnenkort een nieuwe versie van de Cinema Display in de Apple Store beschikbaar komt. Apple had per ongeluk al enkele afbeeldingen online gezet, waarbij een Macbook Pro was verbonden met twee Cinema Display’s tegelijkertijd. Dat is met het huidige scherm niet mogelijk, men gaat er vanuit dat het nieuwe Cinema Display scherm ondersteuning zal bieden voor de Thunderbolt poort.