Als we de analisten van Strategy Analytics mogen geloven dan is niet Nokia, niet Apple maar Samsung waarschijnlijk de grootste smartphone-fabrikant op dit moment. Door het grote succes van de Galaxy-serie van Samsung heeft het bedrijf in het tweede kwartaal waarschijnlijk de meeste smartphones verkocht.

Volgens Strategy Analytics heeft Samsung het afgelopen kwartaal ergens tussen de 18 en 21 miljoen smartphones verkocht. Apple maakte zelf bekend 20,3 miljoen iPhones te hebben verkocht en Nokia 16,7 miljoen smartphones. Hierdoor zou Samsung momenteel de grootste smartphone-fabrikant zijn of er erg dichtbij zijn. Het wachten is op de definitieve cijfers van Samsung zelf.

In de Verenigde Staten is Apple door het terugvallen van Nokia en Blackberry nu marktleider. De smartphone ontwikkeling gaat de laatste jaren enorm hard en de ene na de andere innovatie wordt op de markt gebracht. Eerst waren het single-core processoren, nu zijn het al dual-core processoren. De laatste tijd verschijnen er steeds meer 3D-smartphones op de markt. Voorlopig lijkt de smartphone markt nog wel even door te groeien en te innoveren.

Samsung dankt zijn goede marktpositie wereldwijd vooral aan China en Brazilië, beide markten waar Apple nog lang niet zo groot is als in veel andere landen. Ook is Samsung momenteel druk bezig om de Samsung Galaxy S II in meer landen te gaan verkopen, zo zal dit toestel volgende maand pas verkrijgbaar zijn in de VS. Ook Apple zit niet stil, gisteren maakte Apple bekend dat de App Store nu in nog 33 landen beschikbaar is, waardoor de verkopen ongetwijfeld zullen stijgen in die landen. Daarnaast zijn er sterke geruchten dat de volgende iPhone aan het einde van de zomer in de winkels zal liggen, wat ongetwijfeld zal zorgen voor een nieuwe verkooppiek.

In het onderzoek zijn alleen de cijfers van smartphones meegenomen. Indien de normale smartphones ook worden meegenomen in het onderzoek dan is Nokia nog steeds de onbetwiste nummer 1. Nokia hoopt haar positie aan het einde van het jaar en begin volgend jaar te versterken door dan een nieuwe serie smartphones te lanceren met Windows Phone 7.

De strijd om de smartphone-klant gaat voorlopig dus nog wel even door. Zowel in de winkels als in de rechtszaal. Apple en Samsung gaan elkaar het komende half jaar nog meerdere malen tegenkomen, beide bedrijven hebben elkaar aangeklaagd wegens patentschendingen.