Abonneer je gratis op Techzine!

MSI heeft een persbericht op de website gezet met een lading beeldmateriaal waarin het beweert dat Gigabyte helemaal geen native PCI-Express 3.0 ondersteuning biedt bij 40 van hun moederborden. Slechts één Gigabyte-moederbord, de ‘G1 Sniper 2’, biedt PCI-Express 3.0 ondersteuning, aldus MSI.

Het probleem zit hem in het feit dat Gigabyte niet alle onderdelen heeft geüpgraded om ondersteuning te bieden voor PCI-Express 3.0. Het gebruikt hier en daar nog steeds verouderde onderdelen waardoor de snelheid van PCI-Express 3.0 bij lange na niet gehaald kan worden maar blijft steken op PCI-Express 2.0.

MSI heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de moederborden van Gigabyte en kwam tot deze conclusie. Volgens MSI moet er meer op een moederbord zitten dan alleen een koperbaan om native PCI-Express 3.0 aan te bieden. Ook de weerstanden en lane switches moeten worden vervangen om ondersteuning te bieden voor PCI-Express 3.0, anders kan nooit de volledige snelheid van PCI-Express 3.0 gehaald worden.

Volgens de marketing afdeling van MSI adverteert Gigabyte dus onterecht met de term "Ready for Native PCIe Gen. 3" op vrijwel alle moederborden. Zoals gezegd biedt er momenteel maar één Gigabyte moederbord echt ondersteuning voor PCI-Express 3.0, aldus MSI. We hebben nog geen verklaring van Gigabyte ontvangen.

Zie hieronder al het bewijsmateriaal dat MSI online heeft gezet.