2min

Microsoft wil gebruikers de mogelijkheid bieden om Windows 8 straks via een download te installeren. Tot nu toe was het alleen mogelijk om een licentie en installatieschijf in een computerzaak te kopen als je een besturingssysteem van Microsoft wilde installeren.

Op deze manier wil het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf het installatieproces van haar besturingssystemen vereenvoudigen en versnellen. Steven Sinofsky, hoofd van de Windows divisie, zegt hiermee twee soorten gebruikers tegemoet te willen komen: consumenten die zonder al teveel gedoe Windows willen installeren enerzijds, en gebruikers die aanvullende opties willen inschakelen.

Microsoft slaat hiermee dezelfde weg in als Apple. Dat bedrijf staat erom bekend dat het haar besturingssystemen als download beschikbaar stelt in de Mac App Store. Sinofsky legt op de officiële weblog van het bedrijf uit waarom Microsoft deze optie aanbiedt: "Als je vroeger Windows wilde upgraden, dan moest je een fysieke doos in de winkel kopen, deze mee naar huis nemen en de dvd invoeren. Het kopen van een hard copy wordt op korte termijn eerder uitzondering dan regel, omdat de breedband penetratie toeneemt en het downloaden van grote bestanden steeds algemener wordt", aldus de Windows topman.

Sinofsky benadrukt dat de download als aanvullende dienst gezien moet worden: Microsoft zal installatieschijven te koop blijven aanbieden in computerzaken. Door het beschikbaar stellen van een downloadoptie, wil Microsoft de drempel om het besturingssysteem te upgraden verlagen. Tevens, zo schrijft de Sinofsky, wordt de installatie een fluitje van een cent. Zo zal niet langer nodig zijn om de 25 tellende tekenreeks in te voeren tijdens de installatie.