1 min

Apple’s besturingssysteem iOS is niet alleen populair bij consumenten: ook ontwikkelaars geven aan dat ze graag apps ontwikkelen voor Apple. Ook Android en Windows Phone 7 zijn geliefd bij ontwikkelaars. BlackBerry 10 is daarentegen voor steeds minder developers een interessant platform.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door IDC en Appcelerator. Zij ondervroegen wereldwijd bijna 2200 ontwikkelaars voor welke besturingssystemen en apparaten zij hun apps ontwikkelen. Bijna 90 procent van de respondenten gaf aan ‘zeer veel interesse’ te hebben in het ontwikkelen van apps voor de iPad en iPhone.

Bij Google’s besturingssysteem Android is het net een ander verhaal. 80 procent van de ontwikkelaars zegt dat ze graag apps ontwikkelen voor Android-smartphones. Opvallend genoeg toonde slechts tweederde van de ontwikkelaars interesse om apps te ontwikkelen voor Android-tablets. Mike King, onderzoeker bij Appcelerator, wijt dit gebrek aan interesse aan de fragmentatie van het mobiele besturingssysteem Android.

Naast iOS en Android vroegen de onderzoekers de respondenten ook naar andere besturingssystemen. Ruim één op de drie ontwikkelaars (37 procent) zegt apps te ontwikkelen voor Windows Phone 7. Daarmee handhaaft Microsoft haar populariteit bij ontwikkelaars.

QNX, het mobiele besturingssysteem van Research In Motion (RIM), is allesbehalve geliefd bij ontwikkelaars. Minder dan 16 procent van de respondenten zegt apps te ontwikkelen voor dit besturingssysteem. De tegenvallende verkoopcijfers van de PlayBook-tablet ligt hier wellicht aan ten grondslag. Daarnaast wachten ontwikkelaars af hoe het nieuwe besturingssysteem zich zal ontwikkelen, aldus King.