Apple heeft groen licht gekregen om de verkoop van de nieuwe iPad te starten in China. Het China Quality Certification Center heeft onlangs het verplichte certificaat voor het WiFi-model afgegeven. Wanneer de eerste exemplaren van de nieuwe iPad over de toonbank zullen gaan is niet bekend.

Apple zal opgelucht ademhalen na het horen van dit nieuws. China is de grootste groeiende afzetmarkt voor het Amerikaanse technologiebedrijf. Onderzoeksbureau IDC schat dat de iPad het afgelopen jaar een marktaandeel van 70 procent had in China.

Wanneer de nieuwe iPad officieel te koop zal zijn is nog koffiedik kijken. AllThingsD schat dat de eerste exemplaren van Apple’s nieuwste tablet half april in de schappen zullen liggen.

Het is ook goed nieuws voor de consument. Nu is de nieuwe iPad nog niet via officiële kanalen beschikbaar voor Chinese consumenten. Zij die koste wat kost een exemplaar willen bemachtigen, doen dat via de zwarte markt. Daar gaan de tablets voor prijzen tussen de 600 en 1000 dollar over de toonbank. Nu Apple goedkeuring heeft gekregen om de nieuwe iPad in China te verkopen, zullen consumenten flink wat centen kunnen besparen.

Tim Cook, de CEO van Apple, brengt momenteel een bezoek aan China om met overheidsfunctionarissen te praten over de problemen die momenteel spelen tussen het land en Apple. Zo is Apple verwikkeld in een juridisch geschil met Proview over de merknaam iPad. Ook ligt het technologiebedrijf onder vuur vanwege de, naar verluidt, erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken.