Tijdens BlackBerry World in Orlando heeft RIM vandaag zijn plannen voor het BlackBerry 10 platform onthult. De eerste toestellen met het nieuwe besturingssysteem worden eind 2012 verwacht.

RIM CEO Thorsten Heins liet tijdens de conference een toestel dat op het nieuwe OS draait zien welke Dev Alpha is genoemd. Op dit moment worden deze toestellen klaargemaakt voor ontwikkelaars zodat zij op tijd applicaties gereed kunnen hebben voor de lancering. Heins benadrukt dat Dev Alpha niet over de uiteindelijke hardware beschikt en ook het uiterlijk is nog niet definitief.

De BlackBerry-ervaring zal blijven draaien om het toetsenbord, zo ook bij touchscreen-toestellen. Tijdens de presentatie werd een demonstratie gegeven met een virtueel toetsenbord, dit toetsenbord is in staat om te voorspellen welke woorden er kunnen komen na een eerder getypt woord. Met een simpele swipe-beweging kan dit woord direct ingevoerd worden, waardoor de gebruiker tijd kan besparen. Daarnaast leert het toetsenbord van de invoer van de gebruiker, waardoor het toetsenbord in de toekomst sneller snapt wat de gebruiker bedoelt. Een aantal andere smartphonemakers hebben zulke software reeds in gebruik.

Ook werd er nieuwe camerasoftware getoond, waarmee na het nemen van een foto men kan kiezen uit verschillende foto’s. Zo kan de gebruiker het beste shot kiezen. Bijvoorbeeld het shot waar iedereen zijn ogen open heeft.

Er werd tijdens de presentatie door Heins ook nog ingegaan over de rekenkracht van BlackBerry 10. Zo stelt hij dat apps realtime in de achtergrond kunnen draaien zonder dat het toestel traag wordt. Hierdoor kunnen apps direct weer worden geactiveerd, zonder opnieuw op te hoeven starten.