Japanse onderzoekers maken snellere ‘hybride’ SSD

Abonneer je gratis op Techzine!

SSD’s zijn momenteel het toonbeeld van snelheid als het gaat om opslagmedia. Een SSD-schijf kan een ware meerwaarde zijn voor het gemiddelde systeem. Toch staat de ontwikkeling niet stil. In Japan hebben onderzoekers alvast een opvolger ontwikkeld. Het gaat om een hybride SSD-schijf.

De Japanners hebben de hybride SSD ontwikkeld met behulp van het gebruik van Resistive Random Access Memory (ReRAM) en NAND-flashgeheugen met een hoge capaciteit. Door het gebruik van deze onderdelen wordt het mogelijk om nog sneller data te herschrijven. De hybride SSD zou verantwoordelijk kunnen zijn voor een snelheidswinst van 1100 procent ten opzichte van ‘conventionele’ SSD’s, dat terwijl het stroomverbruik met 93 procent ingeperkt kan worden.

Ook de onrust rondom de beperkte levensduur van SSD’s wordt verlaagd wat betreft deze nieuwe SSD-schijven, de onderzoekers denken dat de hybride SSD’s ongeveer 7 maal zo lang kunnen functioneren, in vergelijking met normale SSD’s. Dit komt voornamelijk door het gebruik van ReRAM-geheugen in plaats van RAM-geheugen. ReRAM-geheugen is beter bestand tegen het wegschrijven van kleine stukjes data.

Ondanks alle verbeteringen zal de prijs van hybride SSD’s aanzienlijk lager kunnen zijn dan die van gewone SSD’s. De onderzoekers stellen dat hybride SSD’s maar 15 procent hoeven te kosten van wat een normale SSD momenteel kost. ReRAM is momenteel nog duur, maar de prijs is al dalende en de verwachting is dat deze daling wordt voortgezet.

De groep onderzoekers wordt geleid door Ken Takeuchi, een professor van de Chuo-universiteit in Tokyo. Takeuchi richt zich op de ontwikkeling van producten op het gebied van elektronica en communicatie. De Chuo-universiteit is een van de meest prestigieuze scholen in Japan, opgericht in 1885.