RIM wil licenties voor BB10 aanbieden

Abonneer je gratis op Techzine!

Fabrikant Research in Motion (RIM) heeft aangegeven dat het open staat voor het aanbieden van licenties voor BlackBerry 10, het aankomende besturingssysteem voor smartphones en tablets. Al eerder sprak CEO Thorsten Heins over deze mogelijkheid, het lijkt er op dat de Canadese fabrikant de knoop echter nog niet definitief heeft doorgehakt.

Het is zodoende mogelijk dat BlackBerry 10 niet alleen op toestellen van RIM zelf wordt uitgebracht. Door het afnemen van een licentie krijgen andere fabrikanten de mogelijkheid om het besturingssysteem te gebruiken op eigen toestellen.

Thorsten Heins geeft aan dat zijn bedrijf niet de capaciteit heeft om "elk jaar 60 nieuwe apparaten uit te brengen". Daarom denkt de CEO dat zijn bedrijf zich beter kan richten op het ontwikkelen van de BlackBerry-software. De mogelijkheid wordt echter nog onderzocht, zo meldt Heins. Eerder werd door de CEO al aangegeven dat RIM de mogelijkheid om licenties uit te geven overweegt. Heins denkt dat er partijen zijn die BlackBerry-toestellen op een goedkopere en efficiëntere manier kunnen ontwikkelen, wat de reden zou kunnen zijn voor het uitgeven van licenties.

Het eerste BlackBerry 10-toestel stond gepland voor het einde van 2011. De introductie van het nieuwe besturingssysteem is echter tot drie keer toe uitgesteld. RIM verwacht nu dat het systeem in januari 2013 wordt vrijgegeven.