Abonneer je gratis op Techzine!

Het is nu een week geleden sinds de officiele aankondiging van de iPhone 5. Inmiddels hebben de eerste partijen hun recensie over de smartphone kunnen publiceren. Het wordt daarom tijd om de eerste balans op te maken over hetgeen wat deze partijen te melden hebben.

Eigenlijk zijn er tot dusver louter positieve reacties op de nieuwe iPhone 5. Zowel over het uiterlijk als over de interne vernieuwingen van de smartphone. Volgens Jim Dalrynple van The Loop is het belangrijk om niet te vergeten dat elk groot onderdeel in de iPhone 5 is aangepast. Anderen zijn zeer te spreken over het nieuwe formaat van de smartphone, waardoor het toestel makkelijker in de hand ligt. Daarom is deze nu veel comforabeler om te gebruiken met een enkele hand, in vergelijking met eerdere iPhone-modellen.

Walt Mossberg van The Wall Street Journal is ervan overtuigd dat het beeldscherm van de iPhone 5 veel comfortabeler is dan dat van rivalen met een groter beelscherm. Ook kon hij bijna niet geloven hoe licht het apparaat was, toen hij het voor het eerst oppakte. Hij vertelt dat hij dacht dat het een demonstratieversie was, maar het bleek om de echte iPhone 5 te gaan. De nieuwste iPhone is 20 procent lichter dan de iPhone 4S.

Tim Steven van Engadget zegt:"De iPhone 5 is een grote verbetering ten opzichte van de iPhone 4S in bijna elk aspect, en waar geen verbeteringen zijn aangebracht in vergelijking tot zijn voorganger – camera, opslagcapaciteit – zou je kunnen zeggen dat de iPhone 4S al bijzonder ver voor liep op de rest".

Het lijkt erop dat er maar weinig kritische reacties zijn op de iPhone 5. Toch heeft een columnist bij Daring Fireball een puntje van kritiek. Hij vergelijkt de terugknop die bij in iOS linksboven op het scherm zit met de hoeken van de voorruit van een auto, waar ruitenwissers net niet bij kunnen. Hij, als rechtshandige, kan net niet bij die knop, waardoor hij genoodzaakt is om de telefoon met twee handen vast te pakken. Dit probleem is voor de columnist natuurlijk ontstaan door de introductie van het grotere scherm.

Over het algemeen valt op te maken dat de iPhone 5 op dit moment een van de betere smartphones is. Of de vraag relevant is of de iPhone 5 genoeg innovatie bevat over de iPhone 4, laten wij voorlopig in het midden, totdat we het toestel zelf hebben ontvangen. Feit blijft echter dat Apple na 24 uur al twee miljoen pre-orders binnen had voor de iPhone 5, de consument lijkt daarmee overtuigd te zijn.