Apple kondigt verbeterde nieuwe iPad aan

Abonneer je gratis op Techzine!

Naast de introductie van de iPad mini werd gisteren tegen alle verwachtingen in ook de vierde generatie van de volgroeide iPad 4. Er gingen wel geruchten dat er een geupgrade iPad uit de derde generatie aan zat te komen, maar het bleek reeds om de vierde generatie te gaan.

De aankondiging leidde gisteren gelijk tot verontwaardigde reacties op Twitter van eigenaren die hun pas onlangs aangeschafte tablet zagen verouderen tot een iPad uit de vorige generatie. Voor sommigen is er echter goed nieuws, Apple zal iPads die in een periode van 30 dagen voor de aankondiging van de iPad 4 zijn gekocht kosteloos omruilen. Of deze regeling ook in Nederland wordt toegepast is niet duidelijk.

Zowel de iPad 3 als 4 hebben het bekende Apple Retina-scherm met een pixeldichtheid van 264 ppi. De camera aan de voorkant van de iPad 4 is wel verbeterd, deze heeft nu een resolutie van 1.2 megapixel, terwijl de iPad 3 een 0.3-megapixel camera bevatte. De processor is ook onder handen genomen, terwijl de derde generatie tablet nog een A5X quadcore processor had, krijgt de iPad 4 een A6X processor, Apple zegt dat de prestaties van de CPU verdubbeld worden. Een ander verschil tussen de twee tablets is dat de iPad 4 beschikt over de 8 pins Lightning-aansluiting die 80 procent kleiner is dan de 30 pins dock-aansluiting op de iPad 3. De iPad 4 heeft ook brede ondersteuning voor LTE-netwerken, in vergelijking met de iPad 3.

Opvallend is dat de prijs van de iPad 4 gelijk is aan de iPad 3, welke vanaf 26 oktober uit de handel wordt gehaald. De prijs van de iPad 4 begint bij 499 euro en loopt op aan de hand van extra opslagruimte of ondersteuning voor datanetwerken.