2min

De iPhone 5 is volgens de gegevens van Kantar Worldpanel Comtech (KWC) de snelst verkopende smartphone van 2012 in de Verenigde Staten. Hoewel de Android-toestellen het hele jaar hebben gedomineerd heeft Apple met de iPhone 5 toch weer de leiding in handen en verkoopt het bedrijf uit Cupertino op dit moment de meeste smartphones in de Verenigde Staten.

Het wordt niet duidelijk wat het effect is van Windows Phone 8 op de Amerikaanse mobiele-markt omdat de cijfers tot 28 oktober lopen en Windows Phone 8 pas net op de markt is. Wel blijkt uit de gegevens dat op 28 oktober 48,1 procent van de verkochte smartphones een iPhone is met iOS, wat 25 procent meer is dan een jaar geleden. Misschien nog wel belangrijker is dat er meer iOS-smartphones (iPhones) verkocht worden dan Android-smartphones.


Zoals valt af te lezen in de grafiek heeft Android eigenlijk gedurende het hele jaar gedomineerd. Dit is vooral te wijten aan de populaire Samsung Galaxy S III. Toch toen de hype rond de S III inzakte en de iPhone 5 uitkwam steeg het aandeel van Apple weer explosief ten kosten van dat van Android.

Het rapport van KWC gaat ook in op de loyaliteit van zowel Android- als iOS-gebruikers. Wat opvalt is dat 92 procent van de iPad- en iPhone-eigenaren aangeven dat het volgende apparaat dat ze kopen weer van Apple zal zijn. Daarnaast weet Apple ook goed hoe belangrijk het is om naast een loyale klantenkring ook nieuwe consumenten aan te trekken. Dit gaat het bedrijf prima af want uit een analyse van de iPhone 5 verkopen blijkt dat 60 procent van de verkopen naar een bestaande iPhone-eigenaar ging en 40 procent naar een consument die nog geen iPhone had. 13 procent van de nieuwe iPhone 5 eigenaren hadden een Android-achtergrond en 6 procent is overgestapt van BlackBerry.