2min

Richard Stallman van de Free Software Foundation heeft kritiek geuit op Canonicals besturingssysteem Ubuntu. Hij noemt het besturingssysteem spyware.

In Ubuntu 12.10 is het zo dat als via het Dash wordt gezocht naar bestanden of applicaties er ook resultaten van de Amazon-webwinkel worden gegeven. Mocht een gebruiker via zo’n zoekresultaat iets in de Amazon-winkel kopen, dan ontvangt Canonical daar geld voor.

Klachten van gebruikers leidden ertoe dat Canonical de functie moest verdedigen op het weblog, maar de functie werd desalniettemin geïmplementeerd en standaard ingeschakeld. Stallman heeft vandaag zijn eigen visie op de zaak gegeven

"Ubuntu, een veelgebruikte en belangrijke GNU/Linux-distributie, heeft surveillancecode geïnstalleerd", zo schreef Stallman in een blog getiteld "Ubuntu Spyware: Wat moeten we doen?". "Amazon doet veel verkeerde dingen (zie http://stallman.org/amazon.html); door Amazon te promoten helpt Canonical dat bedrijf. Echter, de advertenties zijn niet het belangrijkste probleem. Het belangrijkste probleem is het spioneren. Canonical zegt dat het niet aan Amazon laat weten waarop gezocht wordt. Echter, dat Canonical persoonlijke gegevens verzamelt is net zo erg als dat Amazon dat zou doen."

Hoewel Canonical de functie biedt om de onlinezoekresultaten uit te schakelen, is dat volgens Stallman niet voldoende, omdat veel gebruikers de functie standaard aan zullen laten staan en niet eens zullen gaan proberen de functie uit te schakelen.

Canonical heeft laten weten dat het in versie 13.04 verder gaat met de onlinezoekresultaten in het Dash, zoals van YouTube, Last.fm en meer. Canonical laat bovendien weten dat de informatie die het verzamelt niet is te herleiden tot een persoon.

De Ubuntu-maker heeft meer geld nodig. Eerder vroeg het al Ubuntu-gebruikers om aan het besturingssysteem te doneren en nu kwam het dus in versie 12.10 met onlinezoekresultaten.