Samsung heeft de Galaxy Note 8.0 uit de doeken gedaan op het Mobile World Congress 2013. De 8 inch-tablet vult de leegte tussen de 5,5 inch Galaxy Note II-phablet en de Note 10.1. De Note 8.0 heeft natuurlijk ook de S Pen-stylus in het arsenaal.

De nieuwe Note loopt op dezelfde lijn als de iPad mini, met een 8 inch scherm met 1280 x 800 pixels in een jasje van 8mm en 338 gram. De pixeldichtheid ligt hoger dan die van de iPad Mini, 189ppi (pixels per inch) tegenover Apple’s 163ppi.

Het model draait op een 1.6GHz quad-core processor met 2GB RAM, vergelijkbaar met de Galaxy Note II en Galaxy S III. De interne opslag loopt op tot 32GB met een optionele uitbreiding via microSD. In de nieuwe versie werkt Air View voor applicaties van derden en zijn nu ook de fysieke knoppen te bedienen met de stylus.

Een klein nadeel is de ietwat verouderde versie van Android op de nieuwe Note. Het apparaat loopt op Android 4.1.2 in plaats van de nieuwste 4.2.2, die we momenteel alleen zien in de laatste Nexus-modellen van Google

De prijs van de Note 8.0 wil Samsung nog niet kwijt, maar waarschijnlijk zal de tablet niet veel goedkoper zijn dan de iPad Mini, die verkrijgbaar is vanaf 329 euro. De verkoop start in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar.