Google Maps mogelijk straks verboden in Duitsland

Abonneer je gratis op Techzine!

In het aanhoudende conflict om talloze rechten en patenten heeft Microsoft de overhand gekregen in een rechtszaak over een patent gebruikt door Google. Als Microsoft de zaak wint, veroorzaakt dat serieuze problemen voor Google Maps, met mogelijk een verbod in Duitsland.

Het gaat om het patent omschreven als "een computersysteem om lokale voorzieningen te identificeren en de methodes daartoe," dat Google direct gebruikt, volgens Microsoft.

Bronnen bevestigen dat na veel overleg Google nog niet in staat is de rechtbank te overtuigen van zijn gelijk. De rechtbank eindigde de laatste zitting met de woorden "te neigen naar het verantwoordelijk houden van Google voor de schending." De doorzetting daarvan heeft drastische gevolgen.

Krijgt Microsoft namelijk gelijk, dan moet Google stoppen met Maps in Duitsland op alle platformen. Ook verwijdert Google dan Maps uit de Play Store in het land en zou dat zelfs in het worst-case-scenario betekenen dat Google geen Chrome meer mag uitgeven in Duitsland, tenzij het de toegang tot Maps blokkeert.

Echter, waarschijnlijk zal het in de praktijk nooit zover komen en komt Google er vanaf met een licentie van Microsoft voor het patent tegen een bepaald bedrag. De uitspraak van de rechter laat nog even op zich wachten.