Google en MPEG LA bereiken overeenkomst VP8

Abonneer je gratis op Techzine!

Google en het patentbedrijf MPEG LA hebben bekendgemaakt dat Google een aantal licentierechten in handen krijgt van een belangrijke technologie vereist voor VP8. Daarmee vergroot het bedrijf de beschikbaarheid van de opensourcevideocodec en komt algemeen gebruik ervan dichterbij.

In de overeenkomst heeft Google een licentie gekregen voor patenten die betrekking hebben op VP8 en de eerdere VPx-compressietechnieken. Ook mag Google sublicenties verlenen aan gebruikers ongeacht of Google de techniek zelf toepast en vallen ook toekomstige versies van de videocodec onder deze licentieovereenkomst.

Google’s patentenadviseur noemde het een "veelzeggende mijlpaal in de pogingen van Google om van VP8 een breed ingezet webvideoformaat te maken."

Hoeveel het bedrijf heeft neergeteld voor de aankoop, is niet bekend.

Met deze overeenkomst wordt een einde gemaakt aan oneinigheid tussen Google en MPEG LA. VP8 moest een gratis alternatief worden voor h.264 van MPEG LA. h.264 vereist namelijk royalty’s en VP8 zou, omdat het zonder licenties gebruikt mag worden, daar geen last van hebben. MPEG LA was het daar echter niet mee eens, omdat VP8 patenten zou schenden van enkele deelnemers van de organisatie.