Abonneer je gratis op Techzine!

Journalisten van de website Ocaholic hebben ontdekt dat er een record in de CPU-Z-database staat van een onbekende overklokker die de Intel Core i7-4770K-microprocessor van 3,5 GHz naar 7,01 GHz heeft weten over te klokken.

De overklokker gebruikte een Asus Maximus VI Extreme Edition-moederbord gebaseerd op Intel Z87 Core Logic. Hoewel CPU-Z claimt dat het corevoltage van de chip omhoog gebracht is naar 2,56 V, gaat het hier waarschijnlijk eerder om een softwarebug dan om een wonder, gezien sinds de Core i-series 3000 Ivy Bridge de chips bij 2,0 V kapotgaan.

Resultaten ingestuurd naar de CPU-Z-database kunnen niet vervalst zijn, maar kunnen ook niet naar getraceerd worden. Het is nu dus bijvoorbeeld onbekend wat voor koelsysteem de overklokker gebruikte. Wel is zeker dat de Intel Haswell-chip zeer goed in staat is hoge kloksnelheden te halen.

Haswell krijgt extra flexibiliteit als het gaat om het verbeteren van de prestaties. De Core i-Haswell-chips zullen meer "knobs" hebben voor relevant frequency en voltage domains van de chip in vergelijking met de producten van vandaag de dag. Daarnaast zullen er ook hogere coreratio’s zijn voor diegenen die extreme kloksnelheden willen met koelingsmethoden als vloeibare stikstof en zal er ondersteuning komen voor variabele DMI/base clock coarse ratios.

Intel heeft niet gereageerd op het bericht. Naar verwachting zullen de eerste Haswell-chips op 4 juni dit jaar verschijnen.