4min

KPN heeft vandaag bekendgemaakt dat het met nieuwe mobiele abonnementen komt. Belangrijkste wijziging daarbij is dat het leasemodel, waarbij toestellen worden verhuurd aan de klanten weer verdwijnt. De klanten worden weer echt eigenaar van hun toestel. De nieuwe abonnementen gaan op 1 juli in en zijn vanaf die datum te bestellen. Uit onderzoek van Techzine blijkt echter dat KPN op dit moment de duurste provider is en dat ook zal blijven.

De nieuwe abonnementen van KPN zijn ingedeeld in twee groepen met in totaal vijf abonnementen. De eerste groep is Basis Mobiel, voor mensen die weinig bellen, sms’en en internetten. De tweede groep is Alles-in-één Mobiel, waarbij er een Instap-, Standaard- en Premium-abonnement is. De meeste mobiele bellers zullen in het Instap- en Standaard-abonnement vallen. Bij alle drie de Alles-in-één-abonnementen krijg je een onbeperkt aantal belminuten en sms’jes. De internetbundel verschilt per abonnement en loopt op van 500 MB naar 2000MB en 4000MB. Als deze limiet is bereikt wordt de snelheid verlaagt naar 64 Kb/s download en 32 Kb/s upload. KPN heeft dit afgekeken bij T-Mobile, deze provider biedt dit al jaren aan alleen met 64 Kb/s download en upload.

KPN hanteert per abonnement drie tarieven, dit tarief is afhankelijk van de smartphone die je bij het abonnement wilt ontvangen. KPN deelt de smartphones op in drie groepen; de budget-modellen, de midrange-modellen en de high-end-modellen. Daarnaast vermeldt de provider dat er sprake kan zijn van een eenmalige bijbetaling, afhankelijk van de keuze voor abonnement en toestel.

KPN blijft duurste provider

Ondanks het vernieuwen van de abonnementen en het uitblijven van definitieve prijzen per toestel, kan Techzine nu al vaststellen dat KPN de duurste provider van Nederland is en blijft. Vorige week publiceerde Techzine al een artikel waarbij alle providers vergeleken worden op basis van een standaardabonnement in combinatie met een Galaxy S4-smartphone. Conclusie was toen dat het loont om via een tussenpersoon je abonnement te verlengen of af te sluiten, omdat webshops opvallend genoeg goedkoper zijn dan de mobiele providers zelf.

Als we de nieuwe tarieven van KPN doorrekenen met een Alles-in-één Instap-abonnement met een luxe smartphone, zoals de Galaxy S4, dan komen we uit op 55 euro per maand (55 x 24 = 1320 euro + 30 euro aansluitkosten), wat neerkomt op 1.350 euro in 24 maanden, daarbij gaan we ervan uit dat KPN de Galaxy S4 gratis verstrekt bij dit abonnement, dit is iets wat nog valt te bezien.

Ook moeten we nog een kanttekening zetten bij het abonnement, wij zijn voor onze vergelijking zoveel mogelijk uitgegaan van eenzelfde abonnement, waarbij we zoveel mogelijk probeerden te mikken op 300 belminuten en 1 GB aan internet. Bij KPN was dit niet mogelijk, het Alles-in-één Instap-abonnement heeft een onbeperkt aantal belminuten en sms-berichten en 500MB internet. De goedkopere Basis Mobiel-abonnementen van KPN zijn weliswaar goedkoper, maar ongeschikt voor de meeste smartphonegebruikers.

In de tabel in ons artikel van vorige week is te zien dat KPN daarmee de duurste provider is en blijft. Er is één uitzondering mogelijk en dat is als Hi en/of Telfort (beide dochterondernemingen van KPN), na de 24 maanden meer dan 80 euro vragen om het toestel te kopen, omdat deze providers nog wel toestellease hanteren. Tele2, T-Mobile en Vodafone zijn echter bij voorbaat al goedkoper.

Leasemodel niet succesvol

Vorig jaar kwam KPN ook met nieuwe abonnementen en toen werd het leasemodel ingevoerd, waarbij klanten geen eigenaar worden van hun smartphone, maar deze huren van de provider. Aan het einde van het contract krijgen zij de mogelijkheid om de smartphone te kopen. Dit blijkt een model waar niet alle klanten blij mee waren en waar KPN ook met regelmaat kritiek op heeft gehad. Ook Techzine gaf recent commentaar op het model omdat het geen meerwaarde biedt en de kosten veel hoger uitvallen. Zo hoog zelfs, dat KPN en de dochterondernemingen (Hi en Telfort) de duurste providers van Nederland blijken. KPN kiest er nu voor weer af te stappen van dit verhuurmodel. Het model blijft vooralsnog wel bestaan bij de twee andere KPN-providers.

Familiekorting

KPN heeft ook een nieuw concept bedacht, het is mogelijk om familiekorting te krijgen, als meerdere mensen op hetzelfde adres een abonnement bij KPN afsluiten dan krijgen deze 10 euro korting per maand. Als we dat doorrekenen op bovenstaande tarieven is KPN niet meer de duurste provider van Nederland. Hi en Telfort zijn dan duurder. Tele2, T-Mobile en Vodafone blijven zelfs dan goedkoper.

Reactie KPN

We hebben KPN om een reactie gevraagd. Het bedrijf laat weten dat het voordeel van KPN is dat je toegang hebt tot het 4G-netwerk, je ongelimiteerd kunt bellen en sms’en, er geen verassingen meer achteraf zijn omdat als je internetbundel op is de snelheid wordt verlaagd tot 64 Kb/s download en 32 Kb/s upload en uiteraard de familiekorting.