Mozilla: “Android te lomp voor goedkope telefoons”

Abonneer je gratis op Techzine!

Mozilla richt zich met het Firefox OS-besturingssysteem voor smartphones voornamelijk op de markt voor goedkope telefoons. Dat is een markt waar Google met Android ook goed vertegenwoordigd is, maar daarover heeft Mozilla weinig goeds te melden. Android zou veel te lomp zijn voor telefoons met weinig kracht.

Volgens Brendan Eich, mede-oprichter en technisch directeur van Mozilla, is Android teveel opgeblazen om vloeiend te draaien op goedkopere smartphones. Om dit soort minder bedeelde telefoons van een goed besturingssysteem te voorzien moet het geheugengebruik tot een minimum beperkt worden. Het besturingssysteem moet bovendien goed kunnen draaien op een systeem met een single-core processor.

"Android 4 draait niet als er 256MB werkgeheugen beschikbaar is, het wil 1GB hebben," zegt Eich. Google zou volgens hem ook geen oplossing klaar hebben liggen, behalve dat ontwikkelaars op het stokoude Android 2.3 moeten terugvallen. "Android 2.3 wordt dit jaar nog massaal gebruikt en dat zal volgend jaar ook zo zijn. Android kan ook niet veel veranderen, dan zou de compatibiliteit van apps kapot gaan."

Mozilla wil dat gat graag opvullen met Firefox OS. De eerste toestellen met dat besturingssysteem zijn vandaag in de verkoop gegaan.