1 min

Gisterenavond vond de presentatie van de twee nieuwe iPhone-modellen plaats. Apple maakt duidelijk dat de technologie achter de vingerafdrukherkenning voorlopig niet zal worden vrijgegeven aan externe ontwikkelaars.

De technologie achter vingerafdrukherkenning brengt natuurlijk tal van mogelijke toepassingen met zich mee. Apple heeft echter kenbaar gemaakt dat deze technologie voorlopig binnenshuis zal blijven.

Op de iPhone 5S zal identificatie van de gebruiker, bijvoorbeeld bij het ontgrendelen van het toestel en bij het doen van bepaalde aankopen, plaatsvinden door middel van de vingerafdrukherkenning.

Een belangrijke vraag die opdoemt is natuurlijk hoe het gesteld is met de veiligheid achter de technologie. Apple geeft hierbij aan dat de data die de vingerafdrukherkenning mogelijk maakt, lokaal op de smartphone wordt opgeslagen en dat er geen sprake is van het automatisch uploaden naar bijvoorbeeld iCloud.

Bij de vraag of er in de toekomst wel de mogelijkheid wordt verstrekt aan onafhankelijke ontwikkelaars om zelfstandig software te schrijven die gebruik maakt van deze vingerafdrukherkenning, hield Apple de boot af. Dat blijft dus onzeker.