Helium-schijven Western Digital bieden meer opslag

Abonneer je gratis op Techzine!

Western Digital heeft een nieuwe innovatie gedaan op het gebied van harde schijven. Een nieuwe variant op de bekende magnetische schijf wordt geïnjecteerd met Helium, wat meer opslagcapaciteit oplevert. De schijven zijn tevens energiezuiniger en hebben een langere levensduur dan de gebruikelijke magnetische schijven.

De hermetisch afgesloten schijven worden niet zoals gebruikelijk geïnjecteerd met lucht, maar met het element Helium. Het idee achter deze stap is dat Helium slechts een zevende van de dichtheid van lucht heeft. Het gevolg is dat het minder weerstand geeft en trager is, waardoor in de schijf minder circulatie van lucht ontstaat. Die circulatie kan een beperkende factor opleveren in het ontwerpproces en deze wordt nu weggenomen.

Door deze eigenschappen wordt het bijvoorbeeld mogelijk om meer platters in de harde schijven te plaatsen. In een harde schijf van 1 inch hoog zitten normaliter vijf platters, maar deze nieuwe schijven zouden wel 7 kunnen bevatten. Doordat Helium minder weerstand biedt hoeft het motortje minder snel te roteren en wordt het energieverbruik zodoende gedrukt. Ook zou de levensduur daardoor in theorie verlengd worden. Andere bijkomende voordelen zijn minder geluids- en hitteproductie.

De schijven zijn niet alleen hermetisch gesloten zodat er geen gas uit kan lekken, er kan ook geen gas in komen. Daardoor zijn ze waterdicht en dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de koeling ervan, wat vooral in serverparken grote impact kan hebben.

Western Digital heeft vandaag de eerste schijf met Helium aangekondigd, met de naam Ultrastar He6. Deze schijf heeft een opslagcapaciteit van 6TB, in plaats van de gebruikelijke 4TB. De schijf is gericht op bedrijfstoepassingen en wordt al getest door partijen als HP, Huawei, Netflix en CERN.

Het is nog onduidelijk wat Western Digital voor plannen heeft voor de consumentenmarkt.