Apple krijgt patent voor gezichtsherkenning

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple heeft een patent toegewezen gekregen, waarbij apparaten aangepast worden op basis van degene die er gebruik van maakt. Het apparaat gebruikt gezichtsherkenning om de juiste gegevens weer te geven.

Net als veel andere technologiebedrijven vraagt Apple patenten aan voor allerlei technieken die het mogelijk ooit nog gaat gebruiken. Dit betekent dat uit alleen een patentaanvraag niet geconcludeerd kan worden dat er iets gedaan gaat worden met het patent.

Toch lijkt het nieuwste patent van Apple wel over een erg interessante technologie te gaan. In de patentaanvraag van Apple wordt gesproken over een persoonlijk computer apparaat dat gebruik maakt van gezichtsdetectie en -herkenning.

Met de nieuwe technologie wordt het mogelijk om met verschillende profielen te werken op één apparaat. In plaats van iedere keer in en uit te loggen met behulp van een wachtwoord, zal het apparaat dit zelf doen door middel van gezichtsherkenning.

Behalve deze mogelijkheid worden er nog een hoop andere dingen mogelijk met de technologie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te zorgen dat e-mails alleen worden weergegeven op het moment dat de gebruiker die eigenaar is van het e-mailadres naar het scherm kijkt. Hierdoor kunnen meerdere mensen hetzelfde apparaat gebruiken en toch hun privacy bewaren.

Ook kan ervoor gekozen worden om bepaalde apps niet weer te geven voor bepaalde gebruikers. Hiermee zou bijvoorbeeld de mogelijkheid ontstaan om ervoor te zorgen dat je kinderen geen nieuwe apps kunnen aanschaffen in de App Store, of niet in staat zijn om instellingen van het apparaat te wijzigen

Helemaal nieuw is gezichtsherkkenning natuurlijk niet. Op dit moment is het voor de Xbox One ook al mogelijk om te herkennen wie er voor de televisie staat. Hierdoor worden automatisch de gegevens van de juiste gebruikers geladen. Ook Google maakt in Android op dit moment al gebruik van gezichtsherkenning. Het is mogelijk met Android-apparaten om het scherm te ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning. Apple’s patentaanvraag dateert overigens al uit 2008, toen waren zulke technieken nog niet beschikbaar.