Huawei is met een opvolger van de Ascend Mate op de proppen gekomen tijdens de CES-beurs. De Ascend Mate 2 is grotendeels gericht op een lange accuduur en heeft daartoe een aanzienlijke accucapaciteit gekregen. Met de phablet kunnen ook andere apparaten opgeladen worden.

De opvolger van de Ascend Mate (review) wordt eveneens uitgerust met een IPS-scherm van 6,1 inch dat een 720p-resolutie toont. Het scherm is afgedekt met een laag Gorilla Glass om krassen te voorkomen. Dankzij de relatief lage schermresolutie wordt waarschijnlijk al aanzienlijk bespaard op de energieconsumptie. Huawei belooft 60 uur accuduur bij normaal gebruik, bij intensief gebruik loopt dit wel terug naar 12 uur.

Huawei maakt wat chipsets betreft twee varianten; het ene model is voorzien van een Snapdragon 400-chipset met een quad-core processor, de ander van een chipset van Huawei zelf. Het werkgeheugen bedraagt 2GB, de opslagcapaciteit 16GB met de mogelijkheid tot verdere uitbreiding middels ene micro SD-kaartje. De camera op de achterzijde schiet 13 megapixels, de voorzijde behaalt 5 megapixels.

Bijzonder is ook dat de Ascend Mate 2 in staat is om andere apparaten op te laden.

Wat software betreft voorziet Huawei de phablet met Android 4.3 Jelly Bean en de eigen Emotion UI 2.0. Deze skin van Huawei is gericht op optimalisatie voor gebruik met één hand, door bijvoorbeeld bepaalde elementen niet over de breedte van het scherm te strekken, maar aan één zijde weer te geven.

Het is nog onduidelijk wanneer en tegen welke prijs de Ascend Mate 2 op de markt wordt losgelaten.