1 min

HTC heeft toegegeven dat het nieuwe vlaggenschip is uitgerust met een speciale mode waarin de smartphone tijdelijk extra rekenkracht krijgt. Die mode wordt automatisch ingeschakeld wanneer wordt opgemerkt dat een benchmark-app actief is.

Medio 2013 ontstond een controverse toen bleek dat concurrent Samsung op grote schaal benchmarkscores manipuleert. Daarin bleek de Koreaanse fabrikant echter niet alleen. Inmiddels lijkt Samsung zich echter te beteren, de Galaxy S5 zou bijvoorbeeld niet gemanipuleerde scores uitspuwen.

HTC vind het echter doodnormaal dat producten aangepast worden voor dit soort krachtmetingen: "Net als bij een sportauto willen we bij het testen de best mogelijke prestaties kunnen overhandigen. Als iemand om die optimalisatie heen wil, dan is dat mogelijk. Maar wij denken niet dat dat vaak het geval zal zijn."

De geoptimaliseerde mode blijkt uit te schakelen door in het Ontwikkelaar-menu van de One M8 (hands-on) te kruipen en daar de High Performance Mode uit te schakelen. Volgens HTC is deze optie echter nog niet op elk toestel aanwezig. De HTC One M8 scoort zonder deze mode slechter dan de Sony Xperia Z2 (hands-on), LG G Pro 2 en Samsung Galaxy S5 (hands-on).

De HTC One M8 bleek ook in onze hands-on erg goede scores neer te zetten, we weten nu dus hoe dat komt. HTC probeert koste wat het kost bovenaan de benchmarks te eindigen, waardoor het nieuwe vlaggenschip voor de consument aantrekkelijker zal ogen. De waarheid is dat mensen in gewone apps niks aan deze speciale mode hebben en dus voorgelogen worden.