Adobe lanceert Lightroom voor de iPad

Abonneer je gratis op Techzine!

Adobe heeft de populaire Lightroom-applicatie beschikbaar gemaakt voor de iPad. Hiermee is het nu mogelijk om RAW-foto’s te bewerken op de iPad. Hoewel de applicatie gratis is te downloaden, heb je wel een Creative Cloud-abonnement nodig om de applicatie te kunnen gebruiken.

Adobe kiest voor hetzelfde model als Microsoft voor de uitgebreide mobiele applicaties zoals Lightroom. Gebruikers dienen een abonnement te hebben voordat ze de app volledig kunnen gebruiken. In het geval van Adobe Lightroom moet er een Creative Cloud-abonnement worden afgesloten. Er is een tijdelijke aanbieding voor Photoshop-liefhebbers, zij kunnen voor 12,29 euro per maand een abonnement afsluiten op Photoshop CC en Lightroom, inclusief de iPad-app. Zodra deze aanbieding is afgelopen, zijn gebruikers aangewezen op het volledige pakket van 61,49 euro per maand. De Lightroom-app voor de iPad werkt op de iPad 2 of hoger en vereist minimaal iOS 7.

Lightroom voor de iPad is in staat om te synchroniseren met de dekstopversie van de applicatie. Hierdoor kan je gemakkelijk foto’s die eigenlijk op je desktopcomputer staan bewerken. De Lightroom desktop-applicatie maakt kleine thumbnails van je foto’s en plaatst deze in de Adobe-cloud. Hierdoor kan je op de iPad snel een overzicht zien van je foto’s, zonder dat je alle grote afbeeldingen eerst moet downloaden.

Zodra je een aanpassing doet aan een foto op de iPad, is dat binnen enkele seconde te zien op de desktop-computer. Adobe heeft gekozen voor een zeer intelligent systeem om bewerkingen zo snel te synchroniseren. Het bedrijf laat foto’s namelijk niet lokaal op de iPad bewerken, maar doet dat via de cloud. De iPad-app uploadt een XML-bestand waarin de aanpassingen vermeld worden. Dit is maar een klein tekstbestandje en staat binnen een fractie van een seconde in de cloudomgeving en vervolgens ook op de desktopcomputer. De desktopcomputer voert vervolgens exact dezelfde bewerking uit.

Met de iPad ben je dus in staat om snel foto’s te bewerken en eventueel ook direct het resultaat te zien op een desktopcomputer. Een iPad-scherm beschikt uiteindelijk niet over een scherm dat kleurechtheid op professioneel niveau bereikt. De iPad-app is een verlengstuk van de desktop-app. Helaas heb je wel een internetverbinding nodig om het goed te laten werken, het werkt helaas niet binnen een lokaal netwerk.

Adobe heeft laten weten dat de iPhone- en Android-apps later dit jaar zullen volgen. De Lightroom Mobile-app voor de iPad is hier te downloaden.