2min

Het hoofd van Google’s afdeling voor Android, Sundar Pichai, is van mening dat Apple er momenteel te veel een sport van maakt om Google openlijk aan te vallen. Tijdens de WWDC wezen Tim Cook en consorten bijvoorbeeld meermaals op zwakke punten van Android, dat als een "giftige hutspot uit de hel" werd omschreven.

Pichai geeft in een interview aan dat Apple’s kritiek op onder andere de fragmentatie van Android misplaatst is. Apple heeft zichzelf in een makkelijkere positie geschaard door alleen eigen producten te ondersteunen. Google probeert juist zo breed mogelijk ondersteuning te bieden, maar dat is een lastigere taak, vindt Pichai.

"Het moet bevrijdend zijn om wakker te worden en enkel na te denken over je apparaten, software en eigen hardware. Ik moet nadenken over het bouwen van een goed platform dat zoveel mogelijk mensen kan ondersteunen. Ik geloof dat onze aanpak uiteindelijk krachtiger is, maar het levert ook meer stress op."

Pichai vindt Apple’s vergelijkingen ook niet altijd even eerlijk omdat het bedrijf zelf alleen dure producten ontwikkelt: "Als je zelf alleen Mercedessen van 100.000 dollar maakt, moet je voorzichtig zijn met commentaar op bedrijven die het voor minder geld doen."

Ook gaat Pichai in op de samenwerking met Samsung, waarmee Google onlangs een patentovereenkomst sloot: "Ik vond dat er teveel afstand was in onze samenwerking. Ik wilde een nauwere band." Pichai geeft aan dat hij zich weinig zorgen maakt om Samsung’s eigen besturingssysteem Tizen: "Met Tizen krijgen mensen meer keuze. Wij moeten er voor zorgen dat Android de betere optie is."

Over de producten die Apple biedt maakt Pichai zich overigens wel druk: "Apple weet het goed te verkopen en zijn het is een geweldig bedrijf. Ze bouwen heel goede producten en alles is verticaal geïntegreerd waardoor ze sneller kunnen handelen."