Wearable van Intel gaat strijd aan tegen Parkinson

Abonneer je gratis op Techzine!

Intel is een samenwerking met de Michael J. Fox Foundation aangegaan, om onderzoek naar Parkinson te bevorderen. Het is de bedoeling dat eigenschappen en patronen in de ontwikkeling van de ziekte worden onderzocht met behulp van wearables.

Intel gaat de samenwerking met de stichting aan naar aanleiding van een verzoek van de voormalige CEO Andy Grove, bij wie veertien jaar geleden Parkinson is vastgesteld. Parkinson is na Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte.

Met behulp van Intel’s hard- en software zal de Michael J. Fox Foundation beter in staat zijn om een gefaseerd onderzoek te doen. Voor dat doel zal Intel een mobiele applicatie, wearables en een analyseplatform verzorgen. Dankzij de wearable moeten symptomen van de ziekte beter vastgelegd worden, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan slaappatronen en bewegingen zoals het trillen van de handen.

Onderzoek onder patiënten kan bovendien in realtime en op grote afstand worden gedaan. Met behulp van de data kunnen onderzoekers mogelijk nieuwe inzichten in de ziekte krijgen, wat weer zou kunnen leiden tot nieuwe en persoonlijkere behandelingen voor de patiënten.

De ontwikkeling zou een grote vooruitgang kunnen zijn, zo meldt Todd Sherer van de stichting. Parkinson is bijna tweehonderd jaar geleden ontdekt. Het onderzoek naar de ziekte verloopt momenteel nog grotendeels op dezelfde manier als destijds het geval was. Wearables en de data die deze apparaten genereren zouden de sleutel tot een succesvolle behandeling kunnen vormen.

Momenteel zijn er 25 patiënten opgenomen in het programma, het is de bedoeling dat er de komende jaren duizenden getroffenen zullen volgen. De data vanuit de patiënten met Parkinson wordt vergeleken met een controlegroep.