AMD gaat weer high-end processoren maken en concurreren met Intel

Abonneer je gratis op Techzine!

AMD heeft de afgelopen jaren weliswaar processoren op de markt gebracht, maar we konden daarbij niet spreken van high-end premium processoren. De AMD-processoren konden zich niet meten met de high-end Intel Core i5 en i7 processoren, maar daar lag de focus ook niet op. Bij AMD lag de focus op de onderkant van de markt en op betaalbaarheid, dat gaat nu veranderen want AMD wil weer mee doen op het hoogste niveau.

Volgens de CEO van AMD, Lisa Su, is het tijd dat AMD weer in de ring stapt en zich gaat toeleggen op het maken van high-end premium producten. Zo zal AMD volgend jaar de nieuwe high-end "Zen-core" op de markt brengen, deze nieuwe core wordt gebruikt in de nieuwe AMD FX CPU. De Zen-core beschikt over een compleet nieuw ontwerp, krijgt Simultaneous Multithreading (tegenhanger van Intel’s Hypertreading), veel meer bandbreedte tegen een lagere latency cache systeem en tot slot een energiezuinig FinFet-ontwerp. De processoren moeten volgend jaar beschikbaar komen.

Verder wil het bedrijf "high-bandwidth memory" (HBM) gaan toepassen in zijn nieuwe AMD Radeon grafische kaarten, waarmee het ook actief wil worden in groeiende markten zoals virtual reality. Tot slot zal AMD zijn zakelijke tak nieuw leven in blazen en zal het bedrijf weer processoren gaan maken voor datacenters. Dat is een markt waar Intel veel geld in verdiend en hoge marges behaald door het gebrek aan concurrentie.

De uitspraken die mevrouw Su doet zijn erg hoog gegrepen en de vraag is dan ook of AMD erin zal slagen om op een van de drie markten echt indruk te maken. AMD gaat het met zijn processoren opnemen tegen de machtige concurrent Intel, die zowel op de consumentenmarkt als de zakelijke markt marktleider is. Intel verslaan kan maar op twee manieren, of een betere chip ontwerpen dan Intel of in de buurt komen van de prestaties en dan qua prijs eronder duiken.

Op de markt van de videokaarten heeft AMD een flinke kluif aan NVIDIA, zo zag AMD zich recent genoodzaakt om de prijzen van de videokaarten te verlegen omdat te kunnen concurreren met NVIDIA’s 900-series.

Wat meestal helpt bij dit soort projecten is als je een flinke oorlogskas hebt om de concurrentie aan te gaan en dat is iets wat AMD eigenlijk niet heeft. Wel trekt het bedrijf de stekker uit "Project Skybridge", om geld vrij te maken. Het idee achter Skybridge was om X86- en ARM-cores te combineren in één chip. Mocht AMD erin slagen om weer echt de concurrentie aan te gaan met Intel dan zal dat wel goed zijn voor de markt.