2min

Intel is niet meer in staat om de "tick tock"-strategie te volgen en heeft besloten deze dan ook los te laten. Ook lijkt het bedrijf de Wet van Moore te gaan loslaten, het verkleinen van het productieprocedé wordt steeds moeilijker. De 10nm-chips verschijnen nu pas in de tweede helft van 2017.

Intel heeft gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat het in elk geval de tick-tock-strategie gaat loslaten, hierdoor wordt het haast onmogelijk om nog de Wet van Moore te volgen. De oprichter van Intel, Gordon Moore, zei in de jaren 60 en 70 dat het aantal transistoren in een chip elke twee jaar zou verdubbelen. Deze grens lijkt nu bereikt te zijn, aangezien Intel 2,5 jaar nodig denkt te hebben voor de overstap naar 10nm.

Intel had al de nodige problemen bij de introductie van de eerste 14nm-chips, deze werden al keer op keer uitgesteld. Nu voorziet het bedrijf ook problemen bij de introductie van de eerste 10nm-chips die momenteel in het lab worden ontwikkeld. Intel heeft daarom besloten om niet twee maar drie generaties uit te brengen op 14nm, waarmee de tick tock-strategie ten einde komt.

De tick tock-strategie betekende dat Intel het ene jaar een nieuwe chiparchitectuur introduceerde en het andere jaar het productieprocedé verkleinde. Intel heeft de afgelopen maanden verschillende Broadwell-processoren op 14nm geïntroduceerd en later dit jaar worden deze alweer vervangen door Skylake-processoren die ook op 14nm zijn geproduceerd. Skylake volgt zo kort op Broadwell omdat laatstgenoemde keer op keer is uitgesteld.

Vervolgens zal Intel volgend jaar een extra generatie uitbrengen op 14nm genaamd Kaby Lake welke gebaseerd zal zijn op Skylake maar wel enkele prestatieverbeteringen zal bevatten. Vervolgens verschijnt in de tweede helft van 2017 de eerste 10nm-chip van Intel genaamd Cannonlake.

Intel presenteerde ook zijn kwartaalcijfers en daaruit kwam naar voren dat het bedrijf een kwartaalomzet heeft gedraaid van 13,2 miljard dollar, een daling van 5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst kwam uit op 2,7 miljard dollar, een daling van 3 procent. De winst werd overigens voor 70 procent gehaald uit de verkoop van datacenter, geheugen en Internet-of-Things-divisies. De verkoop van chips voor desktops en laptops valt al enkele jaren tegen door de slechte pc-markt. Al verwacht Intel in de tweede helft van 2015 een verbetering nu Windows 10 beschikbaar gaat komen en de nieuwe Skylake-chips.