Apple heeft zojuist twee nieuwe iPhones gepresenteerd, de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus. Beide vlaggenschepen krijgen dus een update van Apple. Volgens Apple zijn deze iPhones de meest geavanceerde smartphones ooit gemaakt. Tijdens de presentatie gaan we zien of ze die uitspraak waar kunnen maken.

De nieuwe iPhones komen om te beginnen in een nieuwe kleur beschikbaar, naast goud, grijs (spacegrey) en zilver komen de nieuwe iPhones ook beschikbaar in de kleur rozégoud. De schermformaten zijn identiek aan vorig jaar met 4,6 en 5,5 inch.

De meest indrukwekkende nieuwe feature is 3D Touch, Apple heeft Force Touch toegevoegd aan het scherm van de iPhones, maar hanteert een nieuwe naam voor de technologie genaamd 3D Touch, omdat het nog beter kan onderscheiden hoe hard er op het scherm wordt gedrukt. Om deze functie goed te laten werken heeft Apple de trilmotor in het toestel vervangen om nog beter feedback te kunnen geven op de verschillende acties. Verder werken software en hardware zeer nauwkeurig samen om dit goed te laten werken.

Enorm veel apps hebben nu extra mogelijkheden gekregen door middel van 3D Touch, zo kan je hard drukken op je telefoon-app en krijg je een korte lijst met populaire contactpersonen. Of met Apple Music kan je snel muziek afspelen, met de camera kan je snel een selfie schieten en zo zijn er nog veel meer opties.

Een andere handige functie is dat multitasking nu sneller werkt. Voorheen moest je dan op de knop drukken om terug te keren naar het hoofdscherm en vervolgens dubbel drukken om het multitaskoverzicht te krijgen. Nu kan je gewoon hard drukken op een app en deze wegvegen en de app zien die eronder draait.

Apple heeft veel bekende apps al benadert en die hebben hun apps geschikt gemaakt voor 3D Touch. Zo ondersteunt Instagram al 3D Touch. Alle iPhone-gebruikers zullen met de nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus opnieuw moeten leren hoe ze meer uit hun iPhone kunnen halen.

Aan de binnenkant van de nieuwe iPhones zit de A9-chip, die is 70 procent sneller met CPU-taken en 90 procent sneller met grafische taken. Deze nieuwe chip kan in combinatie met 3D Touch nog betere game-ervaring bieden. Aan de achterkant heeft Apple nu ook de camera vervangen door een 12 megapixel camera. Deze nieuwe camera kan nog betere foto’s maken in het donker met meer details. Video-opnames kunnen gemaakt worden in 4K, iets wat op Android inmiddels al even mogelijk is.

Apple heeft ook een unieke feature ontwikkeld, namelijk de mogelijkheid om het scherm te gebruiken als flitser voor een selfie. Apple heeft een mogelijkheid ingebouwd om het scherm wit te maken en drie keer zo helder als de maximale helderheid. Hierdoor kan je in het donker toch een leuke selfie maken.

Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om live foto’s te maken, daarbij wordt 1,5 seconde voor en na het maken van de foto opgenomen. Hierdoor krijg je bewegende foto’s, of foto’s die tot leven komen. De foto’s zijn echter opgeslagen als een statische afbeelding, het bedrijf heeft een manier gevonden om deze live foto’s op te slaan op een manier die niet teveel ruimte kost. Het bekijken van deze bewegende foto’s kan echter alleen op Apple-apparatuur.

Apple introduceert ook een nieuwe abonnementsvorm voor gebruikers die elk jaar een nieuwe iPhone willen. Dit abonnement komt eerst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, maar later ook in andere landen. Voor 32 dollar per maand (ongeveer 30 euro), krijg je elk jaar een nieuwe iPhone en standaard is Apple Care+ inbegrepen. De iPhone bevat geen simlock en je kan bij elke telecomprovider een simkaart krijgen die met de iPhone werkt. Het bedrag van je abonnement bij je provider komt nog bovenop deze 30 euro.

De nieuwe iPhone is vanaf 12 september te bestellen in de eerste landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De iPhone komt op 25 september beschikbaar in deze landen en nog een kleine selectie andere landen. De rest van de wereld, waaronder Nederland en België volgen later dit jaar. Wanneer precies is nog onbekend.