Apple laat twee verschillende A9-chips produceren door Samsung en TSMC

Abonneer je gratis op Techzine!

Hoewel de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus beide voorzien zijn van een Apple A9-chip kan er wel een klein verschil in prestaties zijn tussen de verschillende modellen. Apple laat de A9-chip namelijk door zowel Samsung als TSMC produceren en die houden er een andere productiemethode en die size op na.

De A9-chip die door Samsung wordt geproduceerd is de APL0898 en is 96mm2, terwijl de A9-chip van TSMC een stukje groter is met 104,5mm2. Men gaat er vanuit dat dit te maken heeft met de productiemethodes in de fabrieken, Samsung produceert momenteel chips op 14 nanometer, terwijl TSMC zijn kleinste productieprocedé nog 16nm is.

De reden dat Apple twee bedrijven gebruikt voor de productie van de A9 met ook de nodige verschillen in de chip is onduidelijk, mogelijk heeft het te maken met de productiecapaciteit of met het spreiden van risico’s als een van de fabrikanten niet tijdig over de brug komt met een nieuwe voorraad chips. De chips worden beide gebruikt in iPhone 6s als in iPhone 6s Plus modellen, het is niet zo dat de ene chip in de iPhone 6s zit en de andere in de iPhone 6s Plus.

Hoe groot de verschillen zijn tussen de chips is moeilijk te zeggen, op dit moment is het niet mogelijk om softwarematig te achterhalen welke chip in welk toestel zit. Mogelijk komt er nog iemand met een trucje om wel te achterhalen welke chip er is gebruikt. In beide chips wordt gebruik gemaakt van een dualcore processor met Apple’s eigen Twister-core. De kloksnelheid bedraagt 1,8 GHz en de GPU beschikt over zes rekenkernen. Welke GPU Apple gebruikt in de A9 is onduidelijk.

Aangezien Samsung de chip produceert op een kleinere die size, zou deze chip een stuk efficiënter en energiezuiniger moeten zijn. Dit heeft echter nog niemand kunnen vaststellen.