Opera-browser wordt verkocht aan groep Chinese bedrijven

Abonneer je gratis op Techzine!

Een groep Chinese bedrijven heeft de handen ineen geslagen om de Opera-browser over te nemen. Zij hebben gezamenlijk een bod gedaan van 10,5 miljard Noorse Kronen, omgerekend zo’n 1,08 miljard euro. Het bestuur van Opera adviseert de aandeelhouders om akkoord te gaan met het bod.

De Opera-browser heeft nooit echt weten door te breken bij het grote publiek, maar heeft zich wel altijd staande gehouden tussen de grootmachten als Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Met een wereldwijd marktaandeel van 1,96 procent bereikt de browser wel nog steeds een miljoenen publiek. Het Noorse bedrijf heeft vorig jaar al aangegeven dat het de toekomst niet zo rooskleurig in zag en op zoek was naar een overnamekandidaat.

Met een bereik van 350 miljoen gebruikers op zowel de pc als op mobiele apparaten en een technisch goede browser kan het bedrijf wel degelijk interessant zijn voor bepaalde partijen. In het Westen lijkt niemand zich echter te willen branden aan een investering in een browser, daarom komt de overnamekandidaat uit het Oosten.

Een aantal Chinese bedrijven heeft besloten om samen te werken en te proberen de Noorse browser over te nemen. Met het bod van 10,5 miljard Noorse kronen zitten ze ruim boven de huidige beurswaarde van 7 miljard Noorse kronen. Binnenkort zal de definitieve beslissing vallen als de aandeelhouders hun stem laten horen.