Samsung presenteert Exynos 7 Octa 7870 voor midrange-toestellen

Abonneer je gratis op Techzine!

Samsung heeft een nieuwe mobiele chip gepresenteerd welke bedoeld is voor midrange-smartphones die later dit jaar zullen verschijnen. De Exynos 7 Octa 7870 is de eerste chip voor niet high-end smartphones die wordt geproduceerd op 14 nanometer. Hierdoor zullen deze toestellen een stuk energiezuiniger gaan worden.

Nieuwe smartphone-technologieën worden altijd eerst toegepast in de duurdere high-end toestellen, daarna is het afwachten tot de technologie ook beschikbaar komt voor de midrange en uiteindelijk de budget-toestellen. Vorig jaar heeft Samsung een grote stap voorwaarts gezet in de prestaties en accuduur van zijn eigen Exynos-chips. Deze werden voor het eerst geproduceerd op 14 nanometer en dat bood ontzettend veel voordelen.

Aanstaande zondag presenteert Samsung zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S7, en daar zal opnieuw een 14 nanometer chip inzitten met wederom nieuwe technologieën.

Het bedrijf heeft echter ook een nieuwe 14 nanometer chip gepresenteerd voor midrange-toestellen, de Exynos 7 Octa 7870, deze chip wordt binnenkort in productie genomen en zal later dit jaar in verschillende midrange toestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn debuut maken. Dat betekent dat de midrange-toestellen van Samsung een flinke prestatieboost gaan krijgen, maar ook een heel stuk energiezuiniger worden.

Samsung zal zich hiermee flink onderscheiden van de concurrentie, want die zijn op dit moment nog niet in staat om midrange-toestellen met zulke goede chips te voorzien. Mogelijk betekent dit ook dat Samsung in 2016 zeer dominant gaat worden in het middensegment. Al kan dat natuurlijk snel veranderen als een partij als Qualcomm ook een dergelijke chip gaat introduceren. Hierover is helaas nog niet bekendgemaakt.

De Exynos 7 Octa 7870 beschikt in elk geval over acht Cortex-A53 rekenkernen met een kloksnelheid van 1,6 GHz.