Facebook lanceert ‘Lite’-versie van Messenger-app

Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook heeft een nieuwe versie van zijn Messenger-app onthuld. Het gaat om een ‘Lite’-versie van de app, die speciaal ontworpen is voor oudere smartphones. Die beschikken over minder werkgeheugen en minder krachtige processoren dan de nieuwe modellen en worden nog veel gebruikt in derdewereldlanden. 

De nieuwe Messenger-app zal dan ook in eerste instantie gelanceerd worden in landen als Kenia, Maleisië, Sri Lanka, Tunesië en Venezuela en in de weken daarna naar andere opkomende markten komen. De app is enkel gemaakt voor Android-apparaten, die erg populair zijn in ontwikkelingslanden.

“Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd maken elke maand gebruik van Messenger op een reeks apparaten en netwerken met verschillende snelheden en uiteenlopende betrouwbaarheid. Met Messenger Lite kunnen meer mensen met elkaar in contact blijven, ongeacht de omstandigheden waarin hun netwerken verkeren of de opslagmogelijkheden van hun Android-apparaten”, schrijft Facebook in zijn aankondiging.

Messenger Lite is nog geen 10MB groot en kan snel geïnstalleerd worden en zou ook snel gestart moeten worden apparaten die over minder capaciteit beschikken. De belangrijkste functies blijven beschikbaar, waaronder het versturen van berichten, foto’s, links en stickers. Of en wanneer de app naar de Benelux komt is niet bekend.

De ontwikkeling van de nieuwe Messenger-app past binnen een nieuwe trend waarin technologiebedrijven zich richten op ontwikkelingslanden. Ook YouTube kwam recent nog met een dergelijke zet. Het bracht vorige week de YouTube Go-app uit, die gemaakt is voor landen waarin mobiele netwerken niet zo betrouwbaar zijn.