2min

Tags in dit artikel

, , ,

Lange tijd droomde Cyanogen ervan het derde grootste mobiele platform te worden. Maar die droom laat het bedrijf nu los, om zich in plaats daarvan te concentreren op de modulaire tak binnen software voor smartphones. De bedoeling is om met Cyanogen Modular OS fabrikanten de kans te geven “intelligente, aanpasbare Android-smartphones” te lanceren.

Deel van de nieuwe richting, zo laat Engadget weten, is dat Lior Tal nu CEO van het bedrijf wordt. Hij vervangt daarmee medeoprichter Kirt McMaster als hoofd van het bedrijf. McMaster zal nu uitvoerend voorzitter in de raad van bestuur worden en vooral een rol naar buiten toe gaan spelen. Ook zal voormalig CTO Steve Kondik een nieuwe positie krijgen, hij wordt nu chief science officer.

“Android is extreem gefragmenteerd geworden, waardoor er serieuze kwetsbaarheden ontstaan op het gebied van veiligheid, en slechts weinig prikkels voor fabrikanten om software te updaten of nieuwe patches uit te brengen,” schrijft Tal. “Toegenomen vraag naar goedkopere smartphones, in combinatie met de wapenwedloop op het gebied van specificaties, hebben ertoe geleid dat fabrikanten zich ten koste van software en diensten meer concentreren op schaalgrootte en efficiëntie.”

Het is precies dat gat waar Cyanogen, met zo’n 150 medewerkers, in hoopt te springen en daarmee weer levensvatbaar wordt. Recent moest het bedrijf nog ongeveer twintig procent van zijn werknemers de laan uit sturen. Het grootste probleem ligt ‘m tot nu toe in het ontbreken van voldoende gebruikers op Cyanogen OS. Waar Tal vertelde dat er tientallen miljoenen waren, zou dat aantal behoorlijk overdreven zijn en moet het bedrijf zich daarom richten op nieuwe mogelijkheden.

Cyanogen gaat nu aan fabrikanten de mogelijkheid bieden om modulair software samen te stellen voor Android en dat te gebruiken op hun toestellen. Op die manier kunnen ze de software van Cyanogen inzetten om bijvoorbeeld een eigen telefoon-app te bouwen inclusief Skype-ondersteuning. Cyanogen is echt een expert op Android en gaat zich nu nog verder specialiseren om apps te ontwikkelen die meer kunnen dan wat Android standaard aanbiedt. Iets waar fabrikanten vaak warm voor lopen.