1 min

Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van 5G-netwerken. Mobiele providers zijn al in gesprek met netwerkleveranciers en de techniek wordt op verschillende fronten ontwikkeld. Ook zijn er steunpakketten van onder meer de Europese Unie om de ontwikkeling van 5G te versnellen. Qualcomm heeft nu bekendgemaakt dat het in 2018 met een eerste 5G-modemchip wil komen die gebruik kan maken van 5G-netwerken. 

Het gaat om een Snapdragon X50 chip, die volgens Engadget snelheden tot 5 Gbps kan behalen. Dat is tien keer zo snel als 4G-chips op dit moment behalen, die in veel gevallen blijven steken rond de 450 Mbps. De eerste apparaten die aangedreven worden door de X50-chip, zouden volgens Qualcomm “in de tweede helft van 2018” op de markt gebracht worden.

Tegelijk benadrukt Qualcomm, dat het bestaan van deze specifieke chip overigens aankondigde tijdens de Hong Kong 4G/5G top, dat het om een experimentele chip gaat. Deze lijkt vooral ontwikkeld te zijn voor testapparaten waarmee gekeken wordt of de nog te bepalen 5G-standaard ook echt werkt. Die standaard zal later dit jaar nog definitief bepaald gaan worden.

De bedoeling is om 5G in 2020 breed beschikbaar te maken voor de consument. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag, want de technologie moet nog verder ontwikkeld worden. De hoge radiofrequenties waar 5G gebruik van maakt, gaan bijvoorbeeld niet door muren heen en beslaan ook relatief kleine gebieden. Eerst zullen providers wereldwijd dus met een standaard moeten komen, waarna goed getest kan worden.