4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruik

Gebruik


Zodra je de Xcover in gebruik neemt, voelt deze direct vertrouwd aan en lijkt de telefoon vooral op een verstevigde versie van de Galaxy Ace. Wanneer je de Xcover in je handen houd zal je merken dat de smartphone wat forser en zwaarder is dan de gemiddelde telefoon. Echter zijn de afmetingen en gewichten nog lang niet hinderlijk te noemen, het valt enkel op in een tijd waar elke nieuwe telefoon steeds dunner word. Deze twee punten zijn natuurlijk te wijten aan het feit dat de telefoon stof- en waterbestendig is. Met deze reden heeft Samsung namelijk hier en daar een aanpassing moeten doorvoeren om er zeker van te zijn dat geen van beide doordringt tot de binnenkant van de telefoon.



Met een prijs vanaf 220 euro plaatst Samsung de Xcover in de hoek van instap-smartphones. Je mag dus verwachten dat de telefoon goede prestaties aan boord heeft, maar zich niet direct hoeft te meten met de top van de smartphones zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II. Wanneer je dus van een wat nieuwere telefoon uit het hogere segment komt zal je de telefoon dus waarschijnlijk als langzaam ervaren, of in ieder geval niet als snel. Gelukkig presteert de Xcover met een processor van 800 MHz. helemaal niet verkeerd en doet de smartphone zijn werk op een nette snelheid. Applicaties worden vrij vlot geladen en zijn vlot te gebruiken.

De Xcover beschikt over een scherm met een resolutie van 320 x 480 pixels. Vermoedelijk gaat het hierbij om hetzelfde scherm als dat we in de Galaxy Ace ook vonden. De kleuren op het scherm worden namelijk, net als bij de Ace, vrij fel weergeven. De resolutie is in verhouding tot duurdere modellen uiteraard vrij laag, maar dit is wat je krijgt voor het geld dat je betaalt. Het scherm reageert erg accuraat op aanrakingen en doet verder zijn werk prima.



Wanneer je een gesprek voert via de Samsung Galaxy Xcover presteert de smartphone gewoon naar behoren en is het gesprek voor beide partijen goed te volgen. Ook wanneer je in een ruimte staat met wat meer achtergrondgeluiden zal het gesprek nog steeds goed te volgen zijn.

Wanneer we de achterzijde van de telefoon verwijderen zien we daar de accu die beschikt over 1500 mAh. Met dit getal heeft de accu van een mooie capaciteit en dit uit zich dan ook in de tijd dat de telefoon het vol houdt met één lading. Tijdens het gebruik van de Xcover viel namelijk op dat de telefoon erg netjes omspringt met haar energie. Echter hoef je zoals bij elke smartphone geen wonderen te verwachten zoals een Nokia 3310 in huis had. Desalniettemin presteert de Xcover hier gewoon erg netjes.



Werkelijk stof- en waterdicht?


Om de telefoon voldoende af te sluiten voor stof en water heeft Samsung wat extra aanpassingen aan de telefoon gedaan. De aansluiting voor de oplader en de headset hebben zo bijvoorbeeld een klepje wat de poorten netjes afsluit van mogelijk binnendringend water. Gelukkig zijn deze klepjes een stuk steviger dan die op een gemiddelde telefoon en sluiten deze op het oog de telefoon goed af.

Als we het klepje verwijderen middels de schroefknop en een kleine inkeping, wordt duidelijk dat slechts een deel van de binnenkant beschermd is tegen water. Het gaat om de accu, die door een extra uitsparing van rubber en plastic wordt afgesloten.

De telefoon is mede door deze maatregelen netjes afgedekt voor stof. Echter testen wij in het volgende filmpje tevens of de telefoon ook daadwerkelijk waterdicht is.

Om dit te testen hebben wij een vaas gevuld met water en de telefoon hier eens goed onder water gedompeld. Om goed te kunnen testen of de telefoon daadwerkelijk bleef werken hebben wij de muziek applicatie gestart en deze een nummer af laten spelen.



We waren aangenaam verrast toen de telefoon braaf door bleef spelen nadat hij te water ging. Zoals je in het filmpje kunt zien heeft Samsung geen loze beloften gedaan en is de Xcover daadwerkelijk stof- en waterdicht. Waar de openingen voor bijvoorbeeld de headset goed af zijn gesloten vroegen wij ons af hoe Samsung het opgelost heeft bij bijvoorbeeld de microfoon en luidsprekers. Echter lijkt er geen vuiltje aan de lucht wanneer de telefoon te water gaat, de boel blijft ook op de langere termijn gewoon functioneren. Als we het klepje van de accu verwijderen is te zien dat boven en onder de accu wel water is gekomen, maar bij de accu niet en dat is het belangrijkste. Volgens Samsung is het ook geen probleem dat het water boven en onder de accu komt, dit gedeelte is niet waterdicht. Het betekent echter wel dat de telefoon een tijd lang vochtig zal blijven als je het gedeelte onder het klepje niet schoonmaakt.