4min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk

Qua afmetingen lijken ultrabooks bijzonder veel op elkaar. Dit mag geen wonder heten, het gaat immers om systemen die zo klein, dun en licht mogelijk moeten zijn en dat resulteert nou eenmaal veelal in dezelfde vormen waardoor het uiterlijk over de gehele linie gezien niet bijzonder veel verschilt per merk. Qua uiterlijk vind ik persoonlijk dat de Ultra 5 Series niet zo strak is als de Zenbook van Asus of de MacBook Air van Apple, maar mag er toch ook wel zijn.





De behuizing van de Samsung Ultra 5 Series is deels opgebouwd uit aluminium, maar de onderkant zou volgens Samsung gemaakt zijn van glasvezel, om er voor te zorgen dat je schoot niet al te warm wordt tijdens intensief gebruik. De kleur van de behuizing is niet verrassend, maar wel mooi. In plaats van het lichte aluminium dat Apple gebruikt, kiezen veel fabrikanten voor een donkerdere variant waardoor het in ieder geval duidelijk is dat het niet om een MacBook Air gaat.

Hoe dan ook, de behuizing voelt stevig genoeg aan, maar er zijn bepaalde punten waar je wel merkt dat de ultrabook niet overal even stevig is. Sowieso is deze opmerking geldig voor het scherm, als je tegen het deksel van de laptop drukt, waar het scherm dus in zit verwerkt, zie je het scherm plaatselijk van kleur verschieten, een teken dat het deksel niet bijzonder stevig is, wat kan resulteren in een kapot scherm in sommige penibele situaties. Ook wanneer je op het midden van de onderkant van de ultrabook kracht uitoefent merk je het: de gehele behuizing gaat krom staan. Qua behuizing heeft Samsung, ondanks de hoogstaande materialen, dus nog wel wat te verbeteren voor een tweede generatie ultrabooks.

Als de ultrabook dichtgeklapt is zie je aan de linkerkant van het deksel het Samsung-logo. Aan de zijkanten van het apparaat vind je de nodige aansluitingen zoals één USB 3.0- en twee USB 2.0-poorten. Verder is er ook een HDMI- en mini-HDMI-aansluiting voor video-output en een audio-poort die geschikt is voor in- en output. Er is tevens een 4-in-1 kaartlezer voor verschillende SD-kaart formaten en ook voor MMC.



Als laatste aansluiting is er een vernuftige LAN-poort. Eigenlijk is de LAN-poort te groot voor ultrabooks en verschillende fabrikanten kiezen er voor de poort weg te laten of dit op een andere manier op te lossen. Zo koos Toshiba er voor om de poort in de pootjes van de behuizing te verwerken omdat daar net wat meer ruimte is. Asus levert een USB-adapter mee en Acer laat de poort gewoon achterwege.
Samsung kiest er echter voor om de poort te verwerken in combinatie met een uitklapmechanisme. zo behoudt de laptop zijn strakke uiterlijk, maar als je dan tóch eens een keer een LAN-poort nodig hebt, moet je dat mooie geheel even verbreken en het poortje openklappen. Ik ben wel bang dat dit van alle oplossingen tot nog toe, veruit de meest fragiele oplossing is.

Aan de voorkant zit een viertal lichtjes verwerkt, van links naar rechts zijn ze bedoeld voor HDD-activiteit, WiFi, accustatus en systeemstatus.

Klap je de ultrabook open, dan komt er een mat scherm tevoorschijn. Alle andere fabrikanten op Apple na, kozen tevens voor een mat scherm en Samsung doet dus niet anders. Helaas heeft het scherm geen hogere resolutie dan gemiddeld, dit blijft dus iets waar Asus met kop en schouders bovenuit steekt als fabrikant. Het Samsung-scherm heeft een resolutie van 1366×768 terwijl het scherm van de Zenbook tot 1600×900 ging, een aardig verschil.



Het scharnier van het deksel voelt stevig aan bij het aanpassen van de hoek, maar flappert net als bij de Toshiba-ultrabook flink na wanneer je de juiste positie gevonden hebt. Het is geen groot probleem, maar een beetje irritant kan je het wel noemen.
Onder het scharnier zit een brede gril waaronder de speakers zitten verwerkt. Het geluid is in orde, ook op hoog volume. Het is niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk goed, we hoeven er in ieder geval niet over te klagen.

Het toetsenbord tikt lekker weg, wat ons direct opviel. De meeste toetsenborden vergen een kleine gewenningsperiode, maar bij meerdere mensen van de redactie bleek dit bij de Samsung Series 5 Ultra niet nodig, terwijl we toch verschillende laptops gewend zijn, opvallend genoeg.



Als laatste is er nog het trackpad, wat lekker groot is. Samsung heeft haar best gedaan om het trackpad zo groot mogelijk te maken en geen enkele centimeter onbenut gelaten. Dat vind ik persoonlijk wel zo prettig. Het trackpad is een tikkeltje breder als dat van een 15 inch MacBook Pro, om precies te zijn 10,5 centimeter. De lengte is 5,5 centimeter. Samsung koos er voor om wel twee fysieke knoppen te verwerken voor linker- en rechtermuisknoppen. Persoonlijk had ik ze niet gemist als ook dat oppervlak aanraak-gevoelig was geweest, zoals bij de Acer Aspire S3 en de Asus Zenbook.