3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Trackpad


Het trackpad is zoals reeds beschreven lekker groot, maar had eventueel nog wel groter kunnen zijn wanneer de fysieke linker- en rechtermuisknop waren verwisseld voor extra trackpad-ruimte. Van mij had Samsung daar best voor mogen kiezen, zoals Asus ook deed. De trackpad wordt aangestuurd middels de Elan-software die ook gebruikt wordt door Acer voor haar eerste ultrabook. Je kan hier verschillende functies voor meerdere vingers mee in- en uitschakelen.





Toetsenbord


Tijdens het gebruik viel ons al op dat het toetsenbord lekker wegtikt. Zonder zelfs maar een gewenningsperiode konden we al direct blind foutloos teksten typen. Wat wel jammer is, is dat Samsung er niet voor gekozen heeft om toetsenverlichting aan te brengen, zoals de concurrentie dat veelal wel besluit te doen.

Het toetsenbord is voorzien van een aantal handige shortkeys, waarvan de Fn+F11-combinatie het opvallendste is. Hiermee kan je een Silent Mode in- of uitschakelen waardoor je ultrabook extra stil zal zijn. Kies je ervoor om deze in te schakelen dan moet je je echter wel bedenken dat de temperaturen hoger oplopen wanneer je het systeem zwaar belast, wat nooit goed is voor je hardware.

Door op Fn+F1 te drukken kom je in de applicatie ‘Easy Settings’ waar je allerlei zaken aan je laptop kan instellen en aanpassen, zoals een USB-laadfunctie voor apparaten wanneer je laptop in slaap- of sluimerstand is gezet of een uitgebreide acculevensduur-functie waarmee je accu tot slechts 80 procent wordt opgeladen om de levensduur maximaal te behouden.

Een leuke functie, die helaas standaard niet is ingeschakeld is de functie ‘opstartoptimalisatie’, waardoor je laptop veel sneller opstart dan normaal. Bij onze tests bleek het verschil zo’n 15 seconden te zijn waardoor de opstarttijd vrijwel gehalveerd werd. Daarmee haalt de Series 5 Ultra het net niet met de echte SSD-systemen als de Zenbook, Satellite Z830 en MacBook Air, maar het scheelt niet veel.

Snelheid


Met de snelheid van de Series 5 Ultra zit het allemaal dik in orde. Samsung heeft niet de snelste mobiele CPU voor ultrabooks uitgekozen, zoals Asus wel deed. Maar desalniettemin kan je onder normaal gebruik toch echt niet klagen over de snelheid. Maar natuurlijk blijft dit een compact systeem en moet je ultrabooks vooralsnog echt niet kopen voor de prestaties. Ultrabooks zijn simpelweg bedoeld voor eenvoud bij transport.



Scherm


Het scherm dat Samsung heeft uitgekozen heeft mij enigszins teleurgesteld. Asus was met de Zenbook de eerste fabrikant die de resolutie naar 1600×900 tilde en dat is in mijn ogen een veel bruikbaardere resolutie. Daarentegen betaal je voor de Zenbook de hoofdprijs, het verschil is bijna 500 euro.

De kijkhoek is in tegenstelling tot sommige andere ultrabooks erg goed. Van Samsung mag je qua scherm ook wel wat goeds verwachten. Toch blijft de matige resolutie knagen, juist omdat het om Samsung gaat. Die toch voldoende kennis in huis hebben om met een beter scherm te komen.