3min

Tags in dit artikel

OneNote, Access, Publisher

OneNote


OneNote, de applicatie waarmee notities kunnen worden gemaakt en die veel handiger is dan veel mensen denken, is nu opgedeeld in twee versies. De originele OneNote was oorspronkelijk bedoeld voor invoer met een stylus. Nu Microsoft echter alles op invoer met vingers zet, heeft het een tweede OneNote-applicatie gebouwd, één speciaal voor de Modern UI-omgeving van Windows 8. De originele OneNote zal overigens gewoon op Windows 7 en eerder draaien en dat is degene die ik hoofdzakelijk zal behandelen.


Van alle desktopapplicaties van Office 2013 heeft OneNote waarschijnlijk de minste wijzigingen ondergaan. Het programma heeft de optie gekregen om Excel- en Visio-bestanden in te voegen in notitieboeken. Bij Excel-bestanden is in OneNote het beheren van een tabel sterk verbeterd.

Nieuw in OneNote is een vreemde pop-up. Deze doet zich voor als applicatie op de Windows-taakbalk en komt alleen tevoorschijn als je erop klikt. Dan verschijnen de opties om een gedeelte van het scherm als notitie op te nemen, om iets naar OneNote te sturen en om een nieuwe Quick Note te maken. Dit is bedoeld voor als je snel toegang tot OneNote nodig hebt, maar het is storend. Alleen voor gebruikers die echt vaak OneNote gebruiken zal het handig zijn.


OneNote is gericht op samenwerking. Er zijn clients voor Android, iPhone en iPad en het synchroniseren kon als een van de weinige Office-applicaties al via SkyDrive, wat in versie 2013 overigens sneller moet verlopen. Net als in PowerPoint heeft ook OneNote de functie Resume Reading gekregen, zodat je op een ander apparaat door kunt gaan op de plaats waar je bij een bepaald document gebleven was.

OneNote voor de Modern UI-omgeving is compleet anders. Deze app heeft radiale menu’s die optimaal moeten werken op een aanraakscherm en dat lijkt het ook zo te zijn. De radiale menu’s zijn context aware: Ze passen zich aan, aan de hand van waar je mee bezig bent. Het is een van de weinige écht ‘serieuze’ apps van Microsoft voor de Modern UI-omgeving van Windows 8 en laat zien dat er zeker meer mogelijk is dan enkel het vervullen van simpele taken in Modern UI.


Access


Wat bij Access opvallend is, naast het feit dat Access dezelfde interfacewijzigingen heeft ondergaan als de rest van Office, is dat desktopapps er nu uitzien als Modern UI-apps, compleet met appbar en navigatieopties en dat webapps gedraaid kunnen worden op zowel Office 365 als SharePoint.

Publisher


In Publisher is het makkelijker om afbeeldingen te wisselen. Afbeeldingen worden nu naast het document weergegeven, in plaats van ze allemaal willekeurig op het document direct weer te geven, zodat je meer overzicht krijgt. Het is ook makkelijker om afbeeldingen te vervangen. Sleep een afbeelding naar een afbeelding die al in het document staat en er verschijnt een paarse rand en de huidige afbeelding wordt vervangen door de nieuwe afbeelding, met exact dezelfde afmetingen.

Daarnaast is het eenvoudiger om een afbeelding als achtergrond in te stellen en zijn er nieuwe opties om tekst en afbeeldingen op te maken. Ook nieuw is de Photo printing-optie, waarmee het document als TIFF of JPEG opgeslagen kan worden om afgedrukt te worden. Elke afzonderlijke pagina wordt als een van die twee formaten opgeslagen.