4min

Tags in dit artikel

,

Uiterlijk + installatie

Uiterlijk


De eerste gedachte die ik had toen ik deze koeler uit de verpakking haalde was: "Hey, deze ken ik ergens van!" Het duurde even maar toen begon het mij te dagen, de Gaia lijkt enorm veel op de Xigmatek Balder.



De Xigmatek Balder is een koeler die inmiddels al ruim een jaar op de markt is. Na de productpagina van de Balder bekeken te hebben kon je er dan ook niet omheen, de Gaia is een Balder zonder de nikkel-behandeling. Om het nog leuker te maken: het product-nummer van de webpagina is identiek. Die is namelijk bij beide pagina’s CAC-SXHH3-U06.

Het lijkt er dus op dat de marketing afdeling het makkelijk heeft gehad en simpelweg de specificatietabel heeft kunnen kopiëren op één item na. Het daadwerkelijke productnummer van de Gaia is CAC-SXHH3-U08 geworden.

Zie hieronder de foto’s dan ook en oordeel zelf:



Desalniettemin bespreken we de Gaia natuurlijk wel gewoon. De Gaia wordt ook wel met nummer SD1283 genoemd. Dit betekent dat de koeler een 120 mm ventilator gebruikt en drie heatpipes heeft van ieder acht mm dik. Het is een tower-model koeler waarbij alle vinnen van aluminium zijn en de heatpipes van koper.



De koeler heeft min of meer een X-vorm. Hierbij zijn de zijkanten in elkaar gevouwen zodat het geheel een stuk steviger wordt. Ook zorgt het omvouwen ervoor dat de luchtverplaatsing zich nu grotendeels in één richting verplaatst. Luchtverplaatsing gaat nu niet verloren langs de zijkanten. De bovenkant van de Gaia heeft ook nog een klein Xigmatek embleempje.



De koeler is 158 mm hoog, een hoogte die de meeste Xigmatek koelers hebben, de koeler weegt zonder ventilator 460 gram. Net als bij de andere Xigmatek koelers moet je wel rekening houden met het formaat van de koeler of deze wel in je behuizing past mocht je deze willen aanschaffen.



Zoals aangegeven wordt er standaard een ventilator met de Gaia meegeleverd, een 120 mm PWM-gestuurd model. Deze ventilator, met typenummer AD1212DX-A7BGL heeft een variabel toerental van 800 tot 1500 RPM. Hierbij verplaatst de ventilator maximaal 56,3 CFM en bedraagt het geluidsniveau 16 tot 24 dB, aldus Xigmatek.



Installatie


De installatie van de Gaia lijkt veel op die van de Aegir en de Loki. Zo worden bij alle drie deze koelers dezelfde backplate gebruikt en ook dezelfde bouten en moeren om deze backplate vast te maken aan het moederbord en de koeler.



Het verschil van de Gaia en Loki ten opzichte van de Aegir is dat er nu niet gebruik hoeft worden gemaakt van een moersleutel. Nu moet je namelijk twee armen aan de koeler vast maken. Dit gebeurt aan de hand van vier schroeven. Bij de Gaia en Loki heb je dus wel een schroevendraaier nodig. Zodra dat is gebeurd is de rest van de installatie vrij makkelijk, je dient de armen uit te lijnen met de vier bouten, waar je vervolgens weer een duimschroef op draait en de installatie is voltooid.

Hetzelfde heikelpunt als bij de Aegir is ook hier aanwezig, het aanbrengen van de ventilator aan de CPU-koeler. Deze handeling kan simpelweg niet eerder worden uitgevoerd omdat je dan niet meer bij de duimschroeven kan om ze aan te draaien.

Het aanbrengen van de ventilator gaat door middel van zogenaamde rubberen schroeven. Één uiteinde moet je aan de koeler vastmaken door het dikke stuk in een inkeping te drukken. De rubberen schroef kan niet meer naar boven of onderen bewegen omdat deze dan is vastgeklemd door enkele vinnen.



Nadat die vier rubberen schroeven aan de koeler zelf vastzitten moet je de ventilator nog aanbrengen. Dit gaat vrij lastig omdat de schroeven niet zo heel lang zijn (iets wat ze bij de LOKI-koeler hebben opgelost met langere rubberen schroeven). Ook is het rubber nog eens redelijk stug waardoor je redelijk veel kracht moet zetten om het dikke stuk van de schroef door het gat van ventilator te krijgen.

Dit zijn handelingen die gepaard gaan met een hoop gepiel en redelijk wat kracht in de buurt van de plek waar normaliter je werkgeheugen zit. Dit is gewoon totaal niet wenselijk.

Na de installatie is te zien dat de ventilator het werkgeheugen een heel klein beetje overlapt. Het gaat hierbij wel echt om millimeters maar zorgt ervoor dat het eerste slot onbruikbaar is voor werkgeheugen met een hoge heatsink. Het tweede slot is echter geen probleem. Hierbij moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat dit ook zeer afhankelijk is van het gebruikte moederbord. Moederborden verschillen namelijk enorm in de afstand van de socket tot het werkgeheugen.



Wederom ook een positieve noot over de handleiding, deze is erg duidelijk opgezet met voldoende afbeeldingen waarin duidelijk is te zien wart de bedoeling is. De installatie gaat kortom erg makkelijk, nog makkelijker dan bij de Aegir. Alleen het plaatsen van de ventilator blijft een kleine ramp.